Σε επίπεδα – ρεκόρ η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2020

Σε επίπεδα – ρεκόρ η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2020

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονιά-ρεκόρ για την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν το 2020, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Αξίζει δε να σημειωθεί πως σχεδόν οι μισές από τις ποσότητες που κάλυψαν τις ανάγκες των χρηστών του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (ΕΣΜΦΑ) την προηγούμενη χρονιά προήλθαν από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας.  

Σε σχέση με το 2019 η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 9,58%, ενώ σε σχέση με το 2014 κατά 99%. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν το 2020 και οι εισαγωγές LNG (αύξηση 3,8% σε σχέση με 2019), λόγω των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο αγωγών. Συνολικά στη Ρεβυθούσα έφθασαν 49 φορτία LNG από 8 διαφορετικές χώρες. Τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου κατανάλωσαν το 2020 οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, καλύπτοντας το 65% της ζήτησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η εγχώρια κατανάλωση κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020 ανήλθε σε 63,1 εκατ. μεγαβατώρες (MWh), από 57,4 εκατ. MWh το 2019. Ουσιαστικά, το 46,18% του φυσικού αερίου προήλθε από εισαγωγές φορτίων LNG, με 49 δεξαμενόπλοια να εκφορτώνουν συνολικά το 2020 στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας (από 50 το 2019). Σημειώνεται μάλιστα πως οι δυνατότητες αεριοποίησης του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας αυξήθηκαν σημαντικά χάρη και στα μεγάλα έργα αναβάθμισής του, με μεγαλύτερο εκείνο της κατασκευής της 3ης δεξαμενής. Ετσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, οι ποσότητες αεριοποίησης για το 2020 έχουν πενταπλασιαστεί σε σχέση με το 2014.

Οσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση, οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου καταναλώθηκαν από τους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι κάλυψαν το 65% της ζήτησης. Ακολούθησαν οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής, με κατανάλωση 19%, ενώ το 16% ζητήθηκε από τις εγχώριες βιομηχανίες, που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ. Το LNG, λόγω και των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο των αγωγών, κυριάρχησε στις εισαγωγές φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα δεξαμενόπλοια που εκφόρτωσαν στη Ρεβυθούσα μετέφεραν φορτία από 8 διαφορετικές χώρες προέλευσης. Παρόλο που το 2019 η Αλγερία διατηρούσε κυρίαρχη θέση στις ποσότητες LNG που εισήχθησαν στη χώρα, με ποσοστό 20%, το 2020 στην πρώτη θέση πέρασαν οι ΗΠΑ, με ποσοστό μάλιστα 48%. Διψήφιο νούμερο κατέγραψε επίσης το Κατάρ (22%), ενώ ακολουθούν η Νιγηρία και η Αλγερία με ποσοστό 9% και οι Νορβηγία, Αίγυπτος, Γαλλία και Ολλανδία με 3%. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 η Ελλάδα διέθετε τρία σημεία εισόδου φυσικού αερίου: ένα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους, ένα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο Σιδηρόκαστρο και ένα στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα). Από το τέλος Δεκεμβρίου 2020 τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το σημείο εισόδου Νέα Μεσημβρία, το οποίο συνδέει το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου (ΕΣΦΑ) με τον διαδριατικό αγωγό (TAP), και από το οποίο εισήχθησαν 650 MWh έως τις 31.12.2020. 

Ενεργειακός κόμβος

Τα στοιχεία, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, επιβεβαιώνουν για μία ακόμη χρονιά τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, καθώς παρατηρείται άνοδος στις ποσότητες φυσικού αερίου που εξάγονται στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το 2020 εξήχθησαν από το Σιδηρόκαστρο προς τη Βουλγαρία ποσότητες φυσικού αερίου 7,3 εκατ. MWh.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή