Τα blue chips οδήγησαν σε νέα άνοδο το Χρηματιστήριο

Τα blue chips οδήγησαν σε νέα άνοδο το Χρηματιστήριο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρά κέρδη πάνω από τις 840 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την έντονη μεταβλητότητα και νευρικότητα που επικράτησε ενδοσυνεδριακά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο. Το ισχυρό ράλι σε Ελλάκτωρ (+14,29%) και ΑΔΜΗΕ (+5,45%) καθώς και τα σημαντικά κέρδη σε επιλεγμένα blue chips στήριξαν τον Γενικό Δείκτη, οδηγώντας τον σε ένα ακόμη θετικό κλείσιμο και σε νέα υψηλά 13 μηνών. Το διεθνές κλίμα συνέχισε να είναι υποστηρικτικό, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν κέρδη, ενώ σήμα έδωσε και το ισχυρό άνοιγμα της Wall Street.

Η κινητικότητα και οι εξελίξεις στο μέτωπο του κατασκευαστικού κλάδου κυριάρχησαν του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Χ.Α., ενώ η επιφυλακτικότητα έκανε την εμφάνισή της στις τράπεζες, μετά και το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος. Σύμφωνα πάντως με εγχώριους αναλυτές, η αποφασιστική συνέχιση της ανοδικής ορμής της ελληνικής αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμβολή των τραπεζών, οι οποίες με πρώτη την Eurobank χθες ξεκινούν και τον χορό της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου 2020, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ορατότητα για τον αντίκτυπο της πανδημίας και τις προοπτικές του 2021.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 841,12 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 833,29 μονάδες (-0,52%) και υψηλό τις 843,33 μονάδες (+0,68%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,69 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 2.021,01 μονάδες, ενώ στο +0,12% και στις 1.163,03 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,23% στις 516,21 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,99%, την Eurobank στο -2,29%, την Εθνική στο -1,1% και την Πειραιώς στο -3,95%. Στο σύνολο των blue chips, μετά το ράλι σε Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ, τα υψηλότερα κέρδη σημείωσε η Jumbo (+3,12%), ενώ άνω του 2% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Lamda Development και ΟΛΠ και άνω του 1% οι ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ.

Η ολοκλήρωση πέντε συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων κυοφορεί τη συνέχιση μιας ακόμη, της (τρέχουσας) έκτης, καθώς δεν έχει ακόμη συγχρονιστεί σε επαρκή βαθμό το ελληνικό χρηματιστήριο με την ευφορία των διεθνών αγορών, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Παρά τη συντήρηση της συναλλακτικής υποτονικότητας, η υπεροπλία των αγοραστών και η επέκταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε όλους σχεδόν τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης οδηγούν τον Γ.Δ. καθημερινά ψηλότερα. Μάλιστα, ο χαμηλός βαθμός συμμετοχής των πωλητών επιτρέπει την καλλιέργεια αισιοδοξίας για τη γρηγορότερη υπέρβαση των τεχνικών ορίων αντίστασης, με την περιοχή των 840-845 μονάδων να είναι η πλησιέστερη.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και οι λιγότερο αρνητικές επιδόσεις που καταγράφηκαν στο περυσινό ΑΕΠ, ενώ η κινητικότητα στο τραπεζικό μέτωπο συνεχίζεται, με τον κλάδο να επιταχύνει τις τιτλοποιήσεις. Η κυβέρνηση προετοιμάζει θεσμικά τη διαδικασία της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς με τη συμμετοχή του ΤΧΣ ενώ η επιτυχής έκβαση της ομολογιακής έκδοσης της Alpha Bank ενθάρρυνε τη ΔΕΗ να προχωρήσει και στη δική της έκδοση.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η χρηματιστηριακή ευφορία των διεθνών αγορών, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης του νέου πακέτου στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολ. της αμερικανικής οικονομίας, ενώ τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν την πρόωρη αναρρίχηση των αποδόσεων των ομολόγων, συνεχίζοντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική για όσο χρειαστεί εν μέσω πανδημίας και μέχρις ότου εδραιωθεί η ανοδική κίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή