Παράταση δημοσιονομικής χαλάρωσης και για το 2022

Παράταση δημοσιονομικής χαλάρωσης και για το 2022

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την κοινή γραμμή υπέρ της παράτασης της δημοσιονομικής χαλαρότητας εκφράζουν με κοινή τους δήλωση, που προέκυψε από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος της δημοσιονομικής βιωσιμότητας είναι η τόνωση της ανάπτυξης. «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας» στην τρέχουσα «οξεία φάση» της πανδημίας, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Οπως σημειώνεται στην κοινή δήλωση: «Είμαστε ενωμένοι στην προσέγγισή μας ότι μέχρι η υγειονομική κρίση να τελειώσει και η ανάκαμψη να έχει εδραιωθεί πλήρως, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την οικονομία μας επιστρατεύοντας το αναγκαίο επίπεδο δημοσιονομικής στήριξης. Η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και η άμβλυνση των πληγών (της πανδημίας) μέσω έγκαιρων, προσωρινών και στοχευμένων μέτρων είναι κλειδί για τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η πρόωρη απόσυρση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης πρέπει να αποφευχθεί. Το Εurogroup έχει δεσμευθεί υπέρ μιας υποστηρικτικής στάσης στην Ευρωζώνη το 2021 και το 2022, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη δημοσιονομική τόνωση που θα προέλθει από το Recovery and Resilience Facility».

Αναφέρεται επίσης στην κοινή δήλωση ότι «το Eurogroup σημειώνει την προκαταρκτική ένδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η γενική ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει εν ισχύι και το επόμενο έτος». Στο ανακοινωθέν της στις 3 Μαρτίου, η Κομισιόν έθεσε ως βασικό κριτήριο για την αναστολή της ρήτρας την επιστροφή του ΑΕΠ της Ε.Ε. στα προ κρίσης επίπεδα, που δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022 (και αργότερα σε ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία). Η τελική απόφαση σχετικά με το ζήτημα αυτό θα ληφθεί μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής στις αρχές Μαΐου.

Οπως υπενθυμίζεται στην κοινή δήλωση, η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής και του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις τον περασμένο Μάρτιο επέτρεψε στα κράτη-μέλη να προωθήσουν μέτρα δημοσιονομικής στήριξης συνολικού μεγέθους 8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και να εγκρίνουν προγράμματα ρευστότητας που ισοδυναμούν με το 19% του ΑΕΠ.

Στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης ήταν και η ένατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας. Επ’ αυτού, ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι μίλησε για «καλή πρόοδο» των ελληνικών αρχών, κάνοντας ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στην εταιρική διακυβέρνηση των ΔΕΚΟ, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην πολιτική ενέργειας. Ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε ακόμη σε «επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής» στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Με το βλέμμα στην επερχόμενη δέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας (θα δημοσιευθεί τον Μάιο), ο Ιταλός επίτροπος είπε ότι οι θεσμοί και η Αθήνα έχουν συμφωνήσει σε «λεπτομερείς οδικούς χάρτες» σχετικά με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, με τη διαχείριση των αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για τις επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό του Εργατικού Κώδικα και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη. Σχετικά με το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και πώς συνδέεται με τη δέκατη έκθεση, τόσο ο κ. Τζεντιλόνι όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του ESM κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι θα βρεθεί κοινός τόπος με τις ελληνικές αρχές. Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι είναι «ένα μόνο από τα ζητήματα» επί των οποίων δεν έχει επέλθει ακόμα συμφωνία.  

Για επισφράγισμα της «επιτυχούς ολοκλήρωσης» της ένατης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης της Ελλάδας αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας στην παράταση των μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σχετικά με την ένατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «επικροτήθηκε, για ακόμα μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «επαινέθηκε η πρόοδος –παρά τις αντίξοες συνθήκες– σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών και επισημάνθηκαν οι προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή