Έξοδος στις αγορές με έκδοση «ορόσημο» νέου 30ετούς ομολόγου

Έξοδος στις αγορές με έκδοση «ορόσημο» νέου 30ετούς ομολόγου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έκδοση «ορόσημο» ενός νέου 30ετούς ομολόγου, το ελληνικό Δημόσιο προχωράει σήμερα –εκτός απροόπτου και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες– στη δεύτερη έξοδο στις αγορές για το 2021, μία κίνηση η οποία θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα, έχοντας πλέον τα χαρακτηριστικά μιας «κανονικής αγοράς», παρά το γεγονός ότι η πανδημία συνεχίζει να πλήττει την οικονομία.

Η έκδοση ενός τίτλου μεγάλης διάρκειας έχει τεθεί εδώ και μήνες στο «τραπέζι» του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με τους βασικούς διαπραγματευτές (primary dealers) να συστήνουν από τον περασμένο Δεκέμβριο μία τέτοια κίνηση. Το «επιχείρημα» του ΟΔΔΗΧ ήταν πως μία έκδοση μεγάλης διάρκειας όπως τα 30 έτη χρειάζεται να προετοιμαστεί με προσοχή έτσι ώστε να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η επενδυτική εμπιστοσύνη. Ετσι, μετά τρεις μήνες πολύ προσεκτικού προγραμματισμού, η απόφαση ελήφθη, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει ζυγίσει τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, τις διαθέσεις των επενδυτών καθώς και τις συστάσεις των αναδόχων, ενώ σημαντικό σήμα δόθηκε και μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα «ανεβάσει» σημαντικά τους ρυθμούς αγορών ομολόγων υπό το πρόγραμμα PEPP. Παράλληλα, το πρόσφατο swap με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες μέσω 30ετούς ομολόγου, αν και έγινε πριν από τις αναταραχές στις διεθνείς αγορές ομολόγων, αποτέλεσε έναν πρώτο δείκτη για το επίπεδο του επιτοκίου που θα μπορούσε να επιτευχθεί (είχε διαμορφωθεί στο ιστορικό χαμηλό του 1,375%).

Σημειώνεται πως την έκδοση θα «τρέξουν» οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα, ενώ ο τίτλος θα έχει λήξη τον Ιανουάριο του 2052, οπότε ουσιαστικά θα έχει διάρκεια 30 έτη και 10 μήνες. Το ποσό άντλησης δεν έχει οριστεί καθώς θα διαμορφωθεί ανάλογα με τη ζήτηση των επενδυτών. Οπως πάντως σημειώνουν πηγές στην «Κ», η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι ένας τέτοιος τίτλος θα έχει σημαντική ζήτηση και ειδικά από «ποιοτικούς» και μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως έχουν δείξει και εκδόσεις μεγάλης διάρκειας χωρών της περιφέρειας το τελευταίο διάστημα. Ενα ποσό κοντά στα 2-2,5 δισ. ευρώ σε κάθε περίπτωση θα επιτρέψει και το «άνοιγμα» του τίτλου αργότερα μέσα στο έτος, ενώ θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, η οποία ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών (κοντά στα 3 δισ. ευρώ).

Η 30ετία αποτελεί τη μακρύτερη διάρκεια στο πλαίσιο μιας κανονικής καμπύλης επιτοκίων. Αν και υπάρχουν σαφώς και μεγαλύτερες, όπως η 50ετία, ωστόσο τείνουν να έχουν περισσότερο οπορτουνιστικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια, με την 30ετία επισφραγίζεται η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, η οποία χαρακτηρίζει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με την ελληνική καμπύλη να ολοκληρώνεται και να είναι πλέον πιο υγιής (steep). Φυσικά, ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια είναι η παρουσία της ΕΚΤ, καθώς και η πολύ καλή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων.

Σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση, όπως σημειώνει στην «Κ» διαχειριστής κεφαλαίων μεγάλης γαλλικής τράπεζας, ένα «δίκαιο» επίπεδο για την τελική απόδοση του νέου 30ετούς τοποθετείται στο 1,75%, δεδομένου ότι το ελληνικό ομόλογο λήξης 2042 έχει απόδοση 1,425% και το 30ετές ομόλογο της Ιταλίας (λήξης Σεπτεμβρίου 2051) έχει απόδοση 1,582%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή