Δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού «βλέπει» η Bank of America

Δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού «βλέπει» η Bank of America

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τουρισμός επιστρέφει και η Ελλάδα θα είναι από τους μεγάλους νικητές, εκτιμά η Bank of America σε νέα έκθεσή της, όπου προτρέπει τον κόσμο να αρχίσει να κάνει τις κρατήσεις του για τις καλοκαιρινές διακοπές και τους επενδυτές να εξετάσουν τις μετοχές που θα επωφεληθούν από αυτό το ριμπάουντ.

Πιο αναλυτικά, η BofA αναφέρει ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και πέρυσι «χτυπήθηκε» έντονα, με τις αφίξεις τουριστών να μειώνονται κατά 76,5% σε ετήσια βάση, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε ελληνικά ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα μειώθηκε κατά 72% σε σύγκριση με το 2019 (έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε., 52%). Οι διανυκτερεύσεις από ξένους επισκέπτες μειώθηκαν κατά 77,5%, ενώ οι διανυκτερεύσεις από εγχώριους τουρίστες περιορίστηκαν κατά 48,5%. Φέτος εκτιμά ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα θα επωφεληθεί από την πρόοδο στην εκστρατεία εμβολιασμού και το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων καθώς και των διασυνοριακών ταξιδιών.  

Διμερείς συμφωνίες

Από το σύνολο των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2018/2019, το 56,5% ήταν από χώρες της Ε.Ε. (εκ των οποίων το 35% από την Ευρωζώνη), ενώ το 43,5% από άλλες χώρες. Δεδομένου του βραδύτερου ρυθμού εμβολιασμού στην ηπειρωτική Ε.Ε. έναντι άλλων περιοχών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ), σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι οι αυξήσεις των τουριστικών ροών από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι περιορισμένες. Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις ώστε να προσελκύσει τουρισμό φέτος. Υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ, επιτρέποντας σε όποιον έχει εμβολιαστεί να κυκλοφορεί ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Αθήνα εργάζεται πάνω σε περισσότερες διμερείς συμφωνίες, όπως με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σερβία, και ελπίζει να ανοίξει ξανά τις «πόρτες» της στις 14 Μαΐου σε όποιον έχει εμβολιαστεί, έχει αντισώματα ή έχει αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Παράλληλα, διασφαλίζει ότι οι κάτοικοι των μικρών νησιών θα εμβολιαστούν εγκαίρως, έτσι ώστε αυτοί οι προορισμοί να μπορούν να χαρακτηρίζονται «COVID-free».

Ο στόχος της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης έως το τέλος του καλοκαιριού συνεπάγεται ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο, τονίζει η BofA. Οπως αναφέρει, εκτιμάται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις φέτος θα κινηθούν στο 45%-50% του επιπέδου του 2019, ενώ η χώρα θα προσελκύσει τουλάχιστον το 50% των 31,3 εκατομμυρίων τουριστών που την επισκέφθηκαν το 2019, κάτι που σημαίνει ότι η ανάκαμψη σε σχέση με το 2020 θα είναι ισχυρή.

Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Τέλος, η αμερικανική τράπεζα εντοπίζει τις μετοχές εκείνες που θα επωφεληθούν περισσότερο από την ανάκαμψη του τουρισμού και στις πέντε κορυφαίες επιλογές της από την περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής τοποθετεί τη Eurobank (λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, της πιστωτικής ζήτησης και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού) και την Jumbo (λόγω της αύξησης στις καταναλωτικές δαπάνες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή