Ανάσα για το Χρηματιστήριο μετά το πενθήμερο πτωτικό σερί

Ανάσα για το Χρηματιστήριο μετά το πενθήμερο πτωτικό σερί

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την «πολιορκία» που είχαν θέσει για μέρες οι πωλητές, το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και ο τραπεζικός δείκτης κατάφεραν να ξεφύγουν ανοδικά από τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης των 820-830 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 500 μονάδων για τον κλαδικό των τραπεζών. Το Χ.Α. έσπασε έτσι χθες το αρνητικό σερί, παρά τις νέες ισχυρές πιέσεις που εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και τις ρευστοποιήσεις σε επιλεγμένους τίτλους, και με τη βοήθεια της πλειονότητας των blue chips έδωσε την αντίδραση που χρειαζόταν.

Αν και ο τρέχων μήνας, ο οποίος ολοκληρώνεται σε τέσσερις συνεδριάσεις, ξεκίνησε με πολύ καλές διαθέσεις, στην πορεία βρήκε «τοίχο» λόγω των εξελίξεων με τη συστημική τράπεζα. Ωστόσο, το σημαντικό στοιχείο είναι πως έδειξε άμυνες και ικανότητα να απορροφήσει τις πιέσεις και αυτό δημιουργεί θετικές προοπτικές για τη συνέχεια, αρκεί να το επιτρέψει το διεθνές περιβάλλον αλλά και το μέτωπο της οικονομίας, η οποία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με το τρίτο και πιο σφοδρό κύμα της πανδημίας.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 837,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,22 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνει η Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, ενώ σημεία στήριξης αποτελούν οι 820 και 816 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 840 και 850 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,71% στις 2.011,74 μονάδες, με τις ΑΔΜΗΕ (+3,06%), Jumbo (+2,87%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+2,13) να ξεχωρίζουν, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,91% στις 1.197,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,63% στις 524,65 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -10,67%, την Alpha Bank στο -0,11%, ενώ κέρδη 1,72% και 1,24% σημείωσαν οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, ή αλλιώς το stock picking, αποτελούν την κυρίαρχη στρατηγική του τρέχοντος αλλά και του βραχυπρόθεσμου διαστήματος, κάτι που έχει φανεί ξεκάθαρα στο ταμπλό τις τελευταίες ημέρες, με κάποια blue chips να ξεχωρίζουν καθημερινά. Η πλειονότητα των χαρτοφυλακίων αναπροσαρμόζει τις θέσεις της ανάλογα με τις εξελίξεις, κοιτώντας τα αποτελέσματα του 2020 που ανακοινώνονται, καθώς και τις κινήσεις και ανακοινώσεις πολλών διοικήσεων, ενώ οι εκδόσεις ομολόγων βρίσκονται επίσης στο ραντάρ πολλών «παικτών» του Χ.Α.

Οπως σημείωσε και η Axia Research σε έκθεση για τις προοπτικές του Χ.Α. στο υπόλοιπο του έτους, το stock picking παραμείνει η βασική στρατηγική των επενδυτών φέτος, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν εταιρείες με σαφείς στρατηγικές που σκοπεύουν να «εκμεταλλευθούν» την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να τοποθετηθούν στις εξελισσόμενες παγκόσμιες τάσεις. Στους θετικούς καταλύτες τοποθετεί, μεταξύ άλλων, την ταχύτερη από την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη που θα ενίσχυε την κερδοφορία (ειδικά από πλευράς καταναλωτών και τουρισμού), την ταχεία διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την έναρξη έργων υποδομής, τους θετικούς «ανέμους» στους κλάδους διεθνώς (ιδίως στα εμπορεύματα) και τα οφέλη από την ομαλοποίηση του ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή