Το επιχειρηματικό δεκαετές μοντέλο της Motor Oil

Το επιχειρηματικό δεκαετές μοντέλο της Motor Oil

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά διαθέτει και σφυγμό και παλμό, οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης και το επενδυτικό κοινό έχει επιλογές αποδοτικότερης αξιοποίησης των αποταμιεύσεών του. Αυτές είναι οι τρεις διαπιστώσεις της Motor Oil με αφορμή την πρόσφατη ομολογιακή έκδοση των 200 εκατ. ευρώ, όπως μεταφέρθηκαν από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Πέτρο Τζαννετάκη κατά την ομιλία του την περασμένη Τετάρτη, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των ομολογιών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. O κ. Τζαννετάκης επισήμανε ότι ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής, που ξεπέρασε το 1 δισ., το συνολικό ποσό των εγγραφών και η υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 5,1 φορές αποτελούν επιβεβαίωση και απόδειξη της ανανέωσης της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στον όμιλο Motor Oil. Φέτος, άλλωστε, συμπληρώνονται 20 χρόνια εισαγωγής της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και 3 χρόνια από την έκδοση ομολόγου της Coral. 

Ο κ. Τζαννετάκης εξέφρασε, εκ μέρους του ομίλου της Motor Oil, τις θερμές ευχαριστίες της διοίκησης προς τους ομολογιούχους που τίμησαν την εταιρεία με την επενδυτική τους ψήφο και τους διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του ομίλου, αξιοποιώντας τα κεφάλαια του ομολόγου και υλοποιώντας παραγωγικές επενδύσεις που ταυτόχρονα συνδυάζουν τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τζαννετάκης αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου Motor Oil για τη δεκαετία 2020-2030. Σύμφωνα με αυτό, η διύλιση θα παραμείνει ο κύριος πυλώνας των δραστηριοτήτων του ομίλου με την έμφαση να αποδίδεται στην παραγωγή ποιοτικότερου μείγματος προϊόντων, εύρυθμης ροής τροφοδοσίας αργού και ενίσχυσης των περιβαλλοντικών όρων του διυλιστηρίου και των κοινωνικών δράσεων της εταιρείας. Ακόμη, το mobility θα παραμείνει ο συμπληρωματικός πυλώνας μέσω του δικτύου λιανικής, αποσκοπώντας στην επέκταση του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα και στην είσοδο στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και στην Κύπρο, κυρίως με το διεθνώς αναγνωρίσιμο σήμα της Shell. 

Τέλος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κλάδος στον οποίο ο όμιλος εισήλθε το 2019) θα αποτελέσουν τον τρίτο πυλώνα των δραστηριοτήτων της Μotor Oil με τον άμεσο στόχο να τοποθετείται στα 300 MW, ενώ παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, θα εξετάζονται συνεχώς ευκαιρίες περαιτέρω διείσδυσης, ώστε ο όμιλος να συμβάλει στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.