Σήμα για αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

Σήμα για αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα για αναβάθμιση προσεχώς της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών έστειλε ο οίκος Moody’s, καθώς «ανέβασε» τις προοπτικές τους σε θετικές από σταθερές, δίνοντας μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων καθώς και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το σοκ της πανδημίας.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η αλλαγή της στάσης του προς το θετικότερο αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα ανακάμψει, ενισχύοντας την πιστωτική ανάπτυξη και την κερδοφορία των τραπεζών. Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, μαζί με τη συνεχιζόμενη μείωση των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων, θα βελτιώσουν την ποιότητα των δανείων και θα μειώσουν τις χρεώσεις προβλέψεων για ζημίες από δάνεια. Αναμένει ότι τα κεφάλαια για το σύνολο του κλάδου θα σημειώσουν μέτρια επιδείνωση, αλλά θα παραμείνουν πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, και προβλέπει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές, με τις συστημικές τράπεζες να προχωρούν σε νέες εξόδους στις αγορές, ενώ οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2021-2022, παρέχοντας μια φθηνή και σταθερή πηγή χρηματοδότησης. 

Δυναμική ανάκαμψη

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, η Moody’s επισημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αυξηθεί το 2021-2022, ανακάμπτοντας από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020. Η σταδιακή διάθεση εμβολίων και η προοδευτική άρση των περιορισμών στα ταξίδια θα ωφελήσουν τον τουριστικό κλάδο ειδικότερα, ενώ αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της εγχώριας ζήτησης και κατανάλωσης, η οποία θα τονώσει και άλλους τομείς της οικονομίας, θα οδηγήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ σε περίπου 3,6% το 2021 και 5,7% το 2022, βελτιώνοντας τις επιχειρηματικές συνθήκες για τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τα NPEs, αν και θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, θα μειωθούν σημαντικά, βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Οπως τονίζει, η ισχυρή μείωση των παλαιότερων NPEs που αποτελεί στόχο για το 2021-2022, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων, θα αντισταθμίσει και με το παραπάνω την πιθανή αύξηση των NPEs που προκάλεσε η πανδημία. Συνολικά αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις NPEs περίπου 17 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω του «Ηρακλή», ενώ οι ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες και τα συνεχιζόμενα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα βοηθήσουν στην περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων μέσω των αναδιαρθρώσεων και της ανάκαμψης. 

Τα «αγκάθια»

Παράλληλα, εκτιμάται ότι αν και τα ρυθμιστικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν πάνω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, ωστόσο αναμένεται κάποια πίεση στα βασικά τους κεφάλαια το 2021-2022, καθώς οι ζημίες από τιτλοποιήσεις/πωλήσεις NPE θα καταγραφούν στους ισολογισμούς. Η σταδιακή εφαρμογή του διεθνούς λογιστικού προτύπου IFRS 9 θα επηρεάσει επίσης τα ρυθμιστικά κεφάλαια, αλλά ο αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τη βελτιωμένη κερδοφορία. Πάντως η Moody’s προειδοποιεί πως ένα μεγάλο μέρος του βασικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών έχει τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, υπονομεύοντας την ποιότητά του.

Τέλος, ο οίκος προβλέπει ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί το 2021-2022 από μια χαμηλή βάση, καθώς ο αυξημένος δανεισμός, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει τα επαναλαμβανόμενα έσοδα με τη μορφή καθαρών εσόδων από τόκους και προμηθειών. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια θα είναι χαμηλότερες, ενώ το κλείσιμο καταστημάτων, οι μειώσεις προσωπικού και η ψηφιοποίηση θα στηρίξουν επίσης την κερδοφορία κατά τους επόμενους 12-18 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή