Εκτη κατά σειράν ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Εκτη κατά σειράν ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα υψηλά 14 μηνών και την έκτη συνεχή ανοδική συνεδρίαση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη βοήθεια επιλεγμένων τραπεζικών μετοχών και τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, διατηρώντας την προσπάθεια επιστροφής στις 900 μονάδες, τις οποίες έχει να δει πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Αν και ενδοσυνεδριακά κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το «ορόσημο» και να βρεθεί έως τις 903,454 μονάδες στα υψηλά ημέρας, ωστόσο, όπως είναι και λογικό από τεχνικής άποψης, το επίπεδο αυτό αναμένεται να βρει κάποια αντίσταση από τους πωλητές, κάτι που καταγράφηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,66% και έκλεισε στις 897,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86,75 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,80% στις 2.173,32 μονάδες, ενώ με οριακές απώλειες 0,06% και στις 1.288,71 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+4,44%), ΕΛΠΕ (+3,71%) και ΕΥΔΑΠ (+2,50%) σημείωσαν τις υψηλότερες αποδόσεις, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι Fourlis, Motor Oil και Μυτιληναίος. Στο αντίποδα, απώλειες 2,11% σημείωσε η Σαράντης και άνω του 1% οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,12% στις 594,77 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να δέχεται εκ νέου πιέσεις και να κλείνει στο -13,54%, την Alpha Bank στο +3,45%, την Eurobank στο -0,25% και την Εθνική στο +5,22%.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ελληνικές μετοχές μπαίνουν όλο και εντονότερα στο ραντάρ των μεγάλων επενδυτικών οίκων, με το Χ.Α. να εμφανίζει «νεύρο» το τελευταίο διάστημα, κάτι που έχει φανεί και στη συναλλακτική δραστηριότητα. Την περασμένη εβδομάδα, η Citi έδωσε ένα σημαντικό «σήμα» προβλέποντας ισχυρή άνοδο της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων, ενώ χθες η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές μετοχές που θα κερδίσουν περισσότερο από την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας που αναμένεται στο επόμενο διάστημα, λόγω και της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, τοποθέτησε τη μετοχή του ΟΤΕ, δηλώνοντας παράλληλα θετική για την πορεία των τραπεζικών μετοχών της Ευρώπης. Μάλιστα, όπως εκτιμά, το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υπερβεί το επίπεδο προ πανδημίας στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Οπως σχολιάζει και η Beta Securities, το μεγαλύτερο κέρδος των τελευταίων 10 εβδομάδων είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς, η αποτίμηση των νέων και η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο πλήθος μετοχών με αρκετή δόση θεμελιωδών παραμέτρων. Ολες οι τεχνικές ενδείξεις παραμένουν αισιόδοξες, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει 9 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 10. Το καθοδικό χάσμα που είχε επισημανθεί ως η βασική βραχυχρόνια αντίσταση (892-885 μονάδες) βρίσκεται σε φάση ανακατάληψης, με το Χ.Α. να δείχνει εξαιρετική υπομονή στην απορρόφηση των κερδισμένων θέσεων και στην εναλλαγή των πρωταγωνιστών. «Αν η αγορά περάσει τον σκόπελο των αυξήσεων κεφαλαίου (π.χ. Πειραιώς) χωρίς να χαθούν τα τρέχοντα επίπεδα, οι πιθανότητες να δούμε στον Γενικό Δείκτη τέσσερα ψηφία μέσα στη χρονιά θα μπουν για τα καλά στο τραπέζι», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή