ESM στο «MR»: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή – κι ας λήξει το PEPP της ΕΚΤ

ESM στο «MR»: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή – κι ας λήξει το PEPP της ΕΚΤ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσιονομική επιβάρυνση από τα μέτρα της πανδημίας ανέρχεται στο 5,8% του ΑΕΠ το 2020, ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να επιστρέψει σε ισχυρή δημοσιονομική θέση αποσύροντας το πακέτο στήριξης την αμέσως επόμενη ημέρα. Το μήνυμα αυτό στέλνει με συνέντευξη στο «ΜR» ο Chief Economist του ESM Ρολφ Στράουχ, τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή από το Λουξεμβούργο ακόμη και όταν η ΕΚΤ πάρει πίσω το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Πάντως, υπογραμμίζει, η χώρα έχει μέχρι το τέλος του 2022 να αποφασίσει αν επιθυμεί τελικά να χρηματοδοτήσει μέσω του ESM το 2% του εθνικού της ΑΕΠ με ευνοϊκούς όρους. Ο Γερμανός αξιωματούχος της ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ορίζει ως στόχο για την Ελλάδα να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στην αναπτυξιακή δυναμική προ της πανδημίας και στέλνει το μήνυμα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης συνοδεύουν και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τελικά θα κρίνουν το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Στράουχ εκφράζει την εκτίμηση ότι οι θυσίες της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια, στην πραγματικότητα, τη θωράκισαν στην περίοδο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσαν τα lockdowns. Ερωτηθείς για το σενάριο μιας bad bank στη διαχείριση των NPLs, διευκρίνισε ότι ο ESM χαιρετίζει κάθε συστημική πρόταση που πληροί τις προϋποθέσεις από κανονιστική και φορολογική άποψη, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση ο θεσμός που εκπροσωπεί δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποφασιστική εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου, ως συμπληρώματος στην παράταση του προγράμματος «Ηρακλής».

Αφήστε στην άκρη το ύψος του συνολικού χρέους και εστιάστε στις ροές του και στους όρους αποπληρωμής του, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο χαρακτηρίζει διαχειρίσιμο, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση. Ως προς το ορόσημο για την επιστροφή του τουρισμού; Να εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού ενήλικου πληθυσμού μέχρι τον Ιούνιο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή