Ταμείο Ανάκαμψης: Διαφωνίες στην Ε.Ε. για τις πηγές χρηματοδότησης

Ταμείο Ανάκαμψης: Διαφωνίες στην Ε.Ε. για τις πηγές χρηματοδότησης

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών για τις πηγές χρηματοδότησης του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του κοινού ευρωπαϊκού χρέους, που θα εκδώσει η Ε.Ε. για να δώσει σάρκα και οστά στο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Το κόστος αυτό αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 13-15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στους Financial Times, σχεδιάζει να καλύψει το κόστος αυτό κατά το ήμισυ μέσω της επέκτασης του συστήματος εμπορίας ρύπων της Ενωσης (μεταξύ άλλων στον τομέα της ναυτιλίας). 

Το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να προκύψει από νέους «ιδίους πόρους» (own resources): τη διασυνοριακή προσαρμογή άνθρακα (τον φόρο σε εισαγωγές από χώρες με πιο χαλαρή περιβαλλοντική νομοθεσία) και από ένα τέλος που θα επιβληθεί στις ψηφιακές εταιρείες.    

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ωστόσο, επικαλείται διπλωμάτες οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο δρόμος προς τη συμφωνία για το θέμα αυτό θα είναι δύσβατος, όχι μόνο εξαιτίας της πολυπλοκότητας του σχεδιασμού των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων, αλλά και επειδή τα κράτη-μέλη δεν είναι καθόλου πρόθυμα να παραχωρήσουν δυνητικά έσοδα στις Βρυξέλλες. 

Στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Δανία, πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση στη διεύρυνση των ίδιων πόρων της Ε.Ε.

Παράλληλα, χθες, μιλώντας στο Bloomberg TV, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενεργοποιηθεί «εγκαίρως» και ότι «ποτέ δεν υπήρχε η προσδοκία για εκταμιεύσεις πριν από τα μέσα του 2021». Σε αντίθεση με τα αμερικανικά πακέτα τόνωσης, σημείωσε, το Ταμείο Ανάκαμψης στοχεύει στην «ενίσχυση της πλευράς της προσφοράς», όχι της ζήτησης, άρα «η μακροπρόθεσμη επίδρασή του θα είναι πολύ πιο θετική από ό,τι έχω δει αλλού».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι θα ήταν καλύτερο από οικονομικής απόψεως να είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα η διαδικασία κύρωσης, καθώς και ότι η ασάφεια σχετικά με το πότε θα αποφανθεί το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο σχετικά με το Ταμείο δημιουργεί «αβεβαιότητα». 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία κύρωσης στη Γερμανία θα καθυστερήσει «κάποιους μήνες» εξαιτίας της δικαστικής εμπλοκής –όπως είχε γίνει και το 2012 με την κύρωση της Συνθήκης για τον ESM– αλλά δεν θα εκτροχιαστεί.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, τέλος, απέρριψε την ιδέα ότι η Ε.Ε. θα χρειαστεί νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας. «Αν κοιτάξετε τι έχει κάνει η Ε.Ε., είναι πολύ εντυπωσιακό. Κι αυτό αναγνωρίστηκε από το ΔΝΤ» στις πρόσφατες εαρινές συναντήσεις, τόνισε.

Απαντώντας μάλιστα στην κριτική ότι οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει πιο αποφασιστικά την οικονομία τους, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ ήταν ήδη «τεράστιο» πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οδηγώντας –με τα διαδοχικά πακέτα τόνωσης– σε σημαντική αύξηση του αμερικανικού δημοσίου χρέους. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «κάνουν πιο  πολλά από τις ΗΠΑ» στο μέτωπο των δημόσιων εγγυήσεων για τραπεζικό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή