Χρηματιστήριο: Έκλεισε πάνω από τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Έκλεισε πάνω από τις 900 μονάδες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατέκτησε» έπειτα από προσπάθειες δύο ημερών τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στήριξη από τη συνέχιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις τραπεζικές μετοχές και σε επιλεγμένα blue chips, αλλά και από το δυναμικό ξεκίνημα στη Wall Street, που προκάλεσαν τα οικονομικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου μεγάλων τραπεζών, τη στιγμή που η επιφυλακτικότητα ήταν αυτή που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω και των εξελίξεων με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Βέβαια, η άνοδος του Γενικού Δείκτη ήταν ήπια και ίσως δεν αρκεί για να μπορέσει εύκολα να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο στις επόμενες συνεδριάσεις, δεδομένης και της ανόδου του τελευταίου διαστήματος η οποία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών για κάποια χαρτοφυλάκια. Επομένως, το «ορόσημο» αυτό θεωρείται εύθραυστο προς το παρόν και η διατήρησή του θα κριθεί ξεκάθαρα από τη συναλλακτική δραστηριότητα, τις άμυνες που έχει το Χ.Α., καθώς και την τάση στο εξωτερικό.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,24% και έκλεισε στις 902,04 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,64 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 2.184,08 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,41% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.296,48 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Aegean και Σαράντης, και άνοδο άνω του 1% κατέγραψαν οι Coca-Cola, Fourlis, EXAE, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Jumbo (-4,11%) και Ελλάκτωρ (-2,37%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,34% στις 602,15 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,22%, την Eurobank να κλείνει στο +1,65%, την Εθνική στο +2,74%, ενώ η Πειραιώς τέθηκε από χθες σε αναστολή προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των παλαιών μετοχών από τις μετοχές που θα προκύψουν από το reverse split. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα γίνει τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Η εικόνα του Χ.Α. εμφανίζεται σταθεροποιητική τις τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services, με το ανοδικό μομέντουμ να παραμένει πάντως ενεργό, όπως και στις ξένες αγορές, παρά τα όποια εμπόδια στην πορεία του εμβολιασμού. Η χρηματιστηριακή προσθέτει πως η όποια πιθανή διόρθωση τιμών στον Γενικό Δείκτη βραχυπρόθεσμα κρίνεται φυσιολογική.

Αλλωστε και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν πως είναι φυσιολογικό να υπάρξουν διορθώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ωστόσο θα αποτελέσουν ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις. 

Η Citigroup σε νέα έκθεσή της επαναλαμβάνει τη θετική στάση της για τις αγορές της Ευρώπης, συστήνοντας στους επενδυτές να αγοράσουν στις όποιες πιθανές διορθώσεις των αγορών καθώς θα αποτελέσουν μεγάλη ευκαιρία για ισχυρές αποδόσεις. Οπως τονίζει, η διάθεση των εμβολίων και η δημοσιονομική ώθηση αναμένεται να οδηγήσουν με βεβαιότητα στην ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 και αυτό θα φέρει μια απότομη και εντυπωσιακή ανάκαμψη των εταιρικών κερδών. Προβλέπεται, όπως προσθέτει, αύξηση 34% στα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI Europe για το 2021, μετά από συρρίκνωση 28% το 2020. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως πριν από μερικές ημέρες η αμερικανική τράπεζα εκτίμησε πως τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων που παρακολουθεί θα αυξηθούν φέτος άνω του 57%, ύστερα από πτώση 14,8% το 2020, σημειώνοντας από τα ισχυρότερα ριμπάουντ στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή