Χρηματιστήριο: Σταθερά ανοδικά για ένατη συνεχή συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: Σταθερά ανοδικά για ένατη συνεχή συνεδρίαση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη για ένατη συνεχή ημέρα έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κρατώντας τις 900 μονάδες, με αυξημένο τζίρο, χάρη στη στήριξη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και του πολύ θετικού διεθνούς κλίματος. Οπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, αργά αλλά σταθερά το Χ.Α. κτίζει ολοένα και υψηλότερα επίπεδα με βοηθό τη συναλλακτική δραστηριότητα που έχει ανέβει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, ενώ νέα χαρτοφυλάκια κοιτούν τις ελληνικές μετοχές. Παρά τα σύννεφα που συγκεντρώνονται λόγω των εντάσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη απειλώντας με αναζωπύρωση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, οι αγορές παραμένουν εύρωστες λόγω των συνθηκών υψηλής ρευστότητας, και το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται μαζί τους. Το νέο ιστορικό υψηλό στη Wall Street μετά την έκρηξη κερδοφορίας των αμερικανικών τραπεζών προϊδεάζει θετικά για τις κινήσεις του Γενικού Δείκτη.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,36% και έκλεισε στις 905,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 113,33 εκατ. ευρώ χάρη και στα «πακέτα» στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 2.194,09 μονάδες, ενώ με απώλειες 1,16% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.281,46 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, η ΕΥΔΑΠ σημείωσε άλμα 4,82% και ακολούθησαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΟΠΑΠ με άνοδο 3,67% και 3,31% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Coca-Cola, Τιτάν, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,74% στις 597,72 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,21%, την Eurobank να κλείνει στο -1,98% και την Εθνική στο +1,41%. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Πειραιώς είναι σε αναστολή αυτή την εβδομάδα.

Καθημερινά σημειώνεται ενεργοποίηση εγκλωβισμένων κεφαλαίων από το παρελθόν, κάτι που αυξάνει τη ρευστότητα στο σύστημα και συνάμα υπάρχει διάχυση ακόμη και στην ξεχασμένη περιφέρεια, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Ουσιαστικά, τονίζει, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει καταφέρει –αν και είναι πολύ κοντά– να καταγράψει νέα υψηλά 6ετίας, ωστόσο, πέραν του τραπεζικού κλάδου, πολλοί τίτλοι κινούνται υψηλότερα από αυτά τα επίπεδα. «Αυτό που παρατηρούμε μετά από καιρό είναι ότι καθημερινά νέα κεφάλαια εισρέουν στην αγορά και φαίνεται πως θα συνεχιστεί ή και θα διογκωθεί το επόμενο διάστημα, κάτι που μπορεί να δώσει νέα καύσιμα στο Χ.Α.», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στα τεχνικά του Χ.Α., όπως υπογραμμίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance, Λουκάς Παπαϊωάννου, η τεχνική υπέρβαση των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη, αν διατηρηθεί στο κλείσιμο της εβδομάδας, φέρνει εγγύτερα τον επόμενο μεγάλο στόχο – την αντίσταση των 950 μονάδων, με ενδιάμεσο σταθμό τις 920 μονάδες. Οι 900 και 895 μονάδες αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις που θα πρέπει να διακρατηθούν για να ελπίζουμε σε μια γρήγορη συνέχεια.

Η διατήρηση του θετικού μομέντουμ των ξένων αγορών, αλλά και τα προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών εταιρειών με μεγάλη συμμετοχή σε κλάδους που θα έχουν σημαντικό μερίδιο του πακέτου ανασυγκρότησης, υποβοηθούν την αισιοδοξία που είναι διάχυτη στην ελληνική αγορά. Σηματωρός για τη συνεχεία θα αποδειχθεί η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, που παρά τη μέχρι τώρα αρνητική εικόνα, τόσο επί της διαδικασίας όσο και της εξαΰλωσης για πολλοστή φορά της κεφαλαιοποίησής της, λόγω της χαμηλής τιμής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που διαρρέει, αναμένεται να προσελκύσει κεφάλαια, με το μεγάλο ερώτημα να είναι τι θα απομείνει για τους μικροεπενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή