Ελληνικό χρέος: Επαρκώς διαχειρίσιμο τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο ESM

Ελληνικό χρέος: Επαρκώς διαχειρίσιμο τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο ESM

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η πανδημία έχει οδηγήσει σε αύξηση του ελληνικού χρέους καθώς και των μακροπρόθεσμων κινδύνων, δεν διανύουμε μια ακόμα κρίση χρέους, τόνισε σε άρθρο του ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ.

Η Ελλάδα ήταν πιο ανθεκτική στην έναρξη της πανδημίας απ’ ό,τι στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους χάρη στις δημοσιονομικές προσπάθειες που προηγήθηκαν, όπως σημείωσε. Επιπλέον, η δομή του ελληνικού χρέους έχει βελτιωθεί πολύ, ενώ η χώρα επωφελείται και από το περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των πολύ ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης, κάτι που, όπως έχει δείξει και η Ιστορία, μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Ο οικονομολόγος τόνισε πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι το επίπεδο του χρέους προς ΑΕΠ αλλά οι ροές στον προϋπολογισμό και οι κίνδυνοι μετακύλισης. Η γενικότερη μείωση των επιτοκίων και η συρρίκνωση των ασφαλίστρων κινδύνου έχουν μειώσει το πραγματικό επιτόκιο για το ελληνικό χρέος από το 7,3% το 2000 σε περίπου 1,5% το 2020, με την Ελλάδα να «κλειδώνει» αυτό το χαμηλό επιτόκιο επεκτείνοντας τις ωριμάνσεις στις εκδόσεις ομολόγων και μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής επιτοκίων. Επίσης, όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή ευρύτερη πρόσβαση στα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κάτι το οποίο περιορίζει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κρατικός προϋπολογισμός και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα παραμείνουν επαρκώς διαχειρίσιμα τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε ο κ. Στράους. Ωστόσο, το χρέος θα συνεχίσει να ρίχνει «σκιές», γεννώντας προκλήσεις και κινδύνους. «Τα μελλοντικά επιτόκια, η πίεση στον προϋπολογισμό και η αδύναμη ανάκαμψη μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και υψηλότερες ανάγκες αναχρηματοδότησης», προειδοποίησε. Συνεπώς, είναι σημαντικό η Ελλάδα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών ακόμη και εν μέσω λιγότερο ευνοϊκών μακροπρόθεσμων συνθηκών χρηματοδότησης που θα υπάρξουν στο μέλλον. Ετσι, όταν η ανάκαμψη επιταχύνεται, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, δημιουργώντας ένα δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που θα αποτρέψει το να διολισθήσει η χώρα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης σε περιόδους μελλοντικών κρίσεων. Οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και η αποτελεσματική τους χρήση, μαζί με το σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής, θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε ο κ. Στράουχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή