Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες έπειτα από άνοδο εννέα ημερών

Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες έπειτα από άνοδο εννέα ημερών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπια διόρθωση σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κάτι που χαρακτηρίστηκε λογικό και αναμενόμενο από τους αναλυτές, μετά την αδιάκοπη άνοδο των προηγούμενων εννέα ημερών αλλά και των κρίσιμων τεχνικά επιπέδων που έχει βρεθεί η αγορά. Παράλληλα, την Παρασκευή έληξαν σειρές παραγώγων του τρέχοντος μηνός, προσθέτοντας στις πιέσεις και στη μεταβλητότητα.

Η βραχυπρόθεσμη τάση του Χ.Α. παραμένει ανοδική, ενώ η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα θα αναζητήσει αφορμή εκτόνωσης στις επόμενες συνεδριάσεις αυξάνοντας τη μεταβλητότητα. Σε κάθε περίπτωση, τον τρέχοντα μήνα, όπως δείχνουν τα πράγματα, το βασικό ζήτημα για το Χ.Α. είναι αν θα καταφέρει να κρατήσει το προ πανδημίας επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο αποδεικνύεται ένα σχετικά δύσκολο «οχυρό», κάτι που θα στρώσει το έδαφος για την κατάκτηση των 1.000 μονάδων εντός του τριμήνου.  

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 0,74% στις 898,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 100,05 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,82% στις 2.176,13 μονάδες, στο -0,82% και στις 1.280,64 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,84% στις 592,68 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,78% και ο τραπεζικός 1,8%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφουν κέρδη 11,08% και 14,2% αντίστοιχα.

Το Χ.Α. συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες ανόδου, με ένα ήπιο αλλά σταθερό κρεσέντο θετικών προσήμων, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η άνοδος έρχεται πλέον με τζίρους που μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί, αλλά και με μεγαλύτερο πλήθος κωδικών, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μηνιαίως από τον Δεκέμβριο του 2013

Το πόσο μπορεί να διακοπεί αυτή η ανοδική κούρσα από τις ανάγκες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει η αγορά τις επόμενες ημέρες. Ως τώρα η τάση είχε διάχυση σε σημαντικό πλήθος τίτλων που αναλάμβαναν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη σε καταστάσεις αδυναμίας των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εαρινή άνοδο των τιμών.

Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη εταιρική πράξη ως ένα τεστ κοπώσεως που θα μετρήσει τις δυνάμεις της αγοράς και θα αποτελέσει εφαλτήριο για το αριθμητικό ορόσημο των 1.000 μονάδων σε ένα ενδεχόμενο αίσιας έκβασης της άντλησης των κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή