Παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο στις αγορές

Παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο στις αγορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους διαμορφώθηκε χθες ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων, αγγίζοντας τα 479 εκατ. ευρώ έναντι 120 εκατ. ευρώ ημερησίως σε μέσο όρο φέτος, με τα 303 εκατ. ευρώ να αφορούν εντολές αγοράς, γεγονός που συνδέεται με τις αγορές στις οποίες προχωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό το πρόγραμμα PEPP. Με δεδομένο ότι τα σενάρια για μείωση του ρυθμού αγορών της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου έχουν αρχίσει να φουντώνουν, κάτι το οποίο θα ασκήσει πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης, δημιουργείται άμεσα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας στον ΟΔΔΗΧ ώστε να προχωρήσει σε νέα έξοδο στις αγορές, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις πολύ ευνοϊκές αυτές συνθήκες που δημιουργεί το… γκάζι που έχει πατήσει αυτή τη στιγμή η κεντρική τράπεζα, και πριν αποφασίσει να… φρενάρει.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η EKT έχει ανακοινώσει από τον περασμένο μήνα ότι στο τρέχον τρίμηνο θα αυξήσει σημαντικά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος πανδημίας, έτσι ώστε να διατηρήσει τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη, μετά τις πιέσεις που είχαν δεχθεί τα κρατικά ομόλογα της περιοχής το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες, την περασμένη εβδομάδα, και έως τις 16 Απριλίου, προχώρησε σε αγορές τίτλων ύψους 16,29 δισ. ευρώ υπό το PEPP έναντι 17,073 δισ. ευρώ την εβδομάδα που προηγήθηκε και κοντά στον μέσο όρο. Οι συνολικές αγορές τίτλων φτάνουν πλέον τα 943,647 δισ. ευρώ, με περίπου 907 δισ. ευρώ να απομένουν για την εξάντληση του φακέλου του 1,85 τρισ. ευρώ.

Οσον αφορά ειδικότερα τα ελληνικά ομόλογα, πάντως, η ΕΚΤ φαίνεται πως έχει ανεβάσει ρυθμούς τον Απρίλιο, έπειτα από σχετικά χαμηλές ταχύτητες το προηγούμενο δίμηνο, που είχε αγοράσει ελληνικούς τίτλους ύψους 2,986 δισ., το δεύτερο χαμηλότερο διμηνιαίο επίπεδο από την εκκίνηση του PEPP. Συνολικά έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα περίπου 22 δισ. τους τελευταίους 13 μήνες, υπερκαλύπτοντας την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ, με περίπου 15 δισ. αγορών να απομένουν έως τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή