Ενεργειακά: Συνάντηση Βεστάγκερ – Σκρέκα στις 13 Μαΐου

Ενεργειακά: Συνάντηση Βεστάγκερ – Σκρέκα στις 13 Μαΐου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των ανοικτών θεμάτων στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στις 13 Μαΐου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Mαργκρέτε Βεστάγκερ. 

Η συνάντηση ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό κατά την επίσκεψή του, το περασμένο Σάββατο, στο ενεργειακό κέντρο Αγ. Νικολάου Βοιωτίας της Mytilineos, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας φυσικού αερίου. Πέραν των δύο «καυτών» φακέλων ανταγωνισμού που αφορούν τη ΔΕΗ, δηλαδή η άρση του μονοπωλίου στον λιγνίτη που φαίνεται να έχει «σκαλώσει» μετά το αποτυχημένο, σύμφωνα με πληροφορίες, market test για τη διάθεση λιγνιτικής ισχύος σε τρίτους και ο φάκελος «Ηφαιστος», που είναι η κωδική ονομασία της νέας έρευνας που έχει εκκινήσει η Κομισιόν για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς από τη ΔΕΗ, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν τρεις κρίσιμοι μηχανισμοί που συνδέονται με την επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια ενόψει της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης. 

Η έγκριση του μηχανισμού CRM (Capacity Reserve Mechanism) είναι κρίσιμη για την υλοποίηση των απαραίτητων για την επάρκεια του συστήματος νέων, ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου. Χωρίς CRM οι επενδύσεις που έχουν σχεδιάσει ιδιώτες επενδυτές και η ΔΕΗ σε νέες μονάδες δεν είναι βιώσιμες, ενώ, από την άλλη, χωρίς την ένταξη νέας ισχύος στο σύστημα δεν μπορούν να αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αφού, σύμφωνα με τη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος για μπλακ άουτ. 

Ο κ. Σκρέκας αναγνώρισε με δηλώσεις του ότι χωρίς στήριξη δεν μπορούν να κατασκευαστούν νέες μονάδες, γι’ αυτό και το υπουργείο, όπως είπε, κάνει ό,τι χρειάζεται για να έχουμε εγκαίρως διαθέσιμο τον μηχανισμό CRM, που θα κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν μέσα στον Ιούνιο. Ο ίδιος πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέραν του 2023, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη νέα ισχύς. «Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ηλεκτρικού δικτύου στη χώρα μας και την επαρκή ανεμπόδιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους Ελληνες καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος μηχανισμός αφορά την αποζημίωση λιγνιτικών μονάδων που θα παραμείνουν σε καθεστώς εφεδρείας (strategic reserves) για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος στην αιχμή της ζήτησης και ο τρίτος, το αίτημα της ΔΕΗ για αποζημίωση από το Δημόσιο για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών, κατά το μοντέλο που εφάρμοσε το γερμανικό δημόσιο για τις μονάδες της RWE.

Στη συνάντηση με την κ. Βεστάγκερ θα συζητηθεί επίσης το πλαίσιο που έχει καταθέσει στην Κομισιόν η Ελλάδα για την αποζημίωση υβριδικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας που θα εγκατασταθούν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, καθώς και το σχέδιο για τη σύναψη διμερών επιδοτούμενων πράσινων συμβολαίων (PPAs) μεταξύ προμηθευτών και ενεργοβόρου βιομηχανίας, ως μέτρο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και παράλληλα προώθησης των ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή