Επεκτείνει το εργοστάσιο της Ρουμανίας η Chipita

Επεκτείνει το εργοστάσιο της Ρουμανίας η Chipita

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επέκταση κατά 60% του εργοστασίου που διατηρεί στην περιοχή Κλιντσένι, κοντά στο Βουκουρέστι, φέρεται να επιθυμεί να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Chipita, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία της αφενός στη δυναμική ρουμανική αγορά των 20 εκατομμυρίων κατοίκων και αφετέρου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημειώνεται ότι η Chipita δραστηριοποιείται παραγωγικά στη Ρουμανία από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν είχε προχωρήσει σε μια σειρά εξαγορών εργοστασίων από τις εταιρείες Star Foods και Best Foods.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου, η γνωστή ελληνική εταιρεία και συγκεκριμένα η θυγατρική της στη Ρουμανία Chipita Romania SRL σχεδιάζει να αναπτύξει νέο κτίριο σε έκταση 15.000 τ.μ. όπου θα παράγει κρουασάν, με την παραγωγική ικανότητα της νέας μονάδας να εκτιμάται σε 60 τόνους ημερησίως και με τις εργασίες να υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι σήμερα οι εγκαταστάσεις της Chipita στο Κλιντσένι της Ρουμανίας βρίσκονται σε έκταση 25.000 τ.μ., εντός της οποίας υπάρχουν εργοστάσιο με επτά γραμμές παραγωγής και αποθήκες. Στις επτά αυτές γραμμές παραγωγής παράγονται προϊόντα με τα σήματα 7days, Fineti, Chipicao και Bake Rolls. Το 2019 η Chipita Romania είχε κύκλο εργασιών 105,5 εκατ. ευρώ. Η αγορά κρουασάν της Ρουμανίας υπολογίζεται σε 20.000 τόνους ετησίως, με βασικούς ανταγωνιστές της Chipita τις εταιρείες Derpan, Boromir, Primo και Elvan. Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε να λειτουργεί το εργοστάσιο της Chipita στη Σλοβακία, το οποίο διαθέτει γραμμές παραγωγής κρουασάν, αλλά και Bake Rolls. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 18ης Μαρτίου 2021, συνεχίζονται οι διεργασίες για την αναζήτηση της κατάλληλης τοποθεσίας για την κατασκευή εργοστασίου κρουασάν της Chipita στις ΗΠΑ, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει η πολιτεία της Τζόρτζια. Υπενθυμίζεται ότι η Chipita διαθέτει οκτώ ιδιόκτητα εργοστάσια με 38 γραμμές παραγωγής σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και, πλέον, και στη Σλοβακία. 

Επίσης, διαθέτει έξι εργοστάσια που λειτουργούν μέσω στρατηγικών συνεργασιών (joint ventures) σε τέσσερις διαφορετικές χώρες και συγκεκριμένα σε Ινδία, Μαλαισία, Μεξικό και Σαουδική Αραβία. Τα εργοστάσια αυτά διαθέτουν συνολικά 12 γραμμές παραγωγής.

Αύξηση κερδών

Συνολικά, οι πωλήσεις της Chipita το 2020 επηρεάστηκαν ελαφρώς από την πανδημία, καταγράφοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρή πτώση του τζίρου, αλλά την ίδια ώρα υπήρξε σημαντική αύξηση των κερδών. Η αύξηση των κερδών επιτεύχθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λόγω κυρίως της μείωσης εξόδων διαφήμισης. Το 2019 οι ενοποιημένες πωλήσεις της Chipita ήταν 567,4 εκατ. ευρώ έναντι 510,2 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους είχαν διαμορφωθεί το 2019 σε 66 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 89,6 εκατ. ευρώ για την εταιρεία.

Στη Ρουμανία διαθέτουν παραγωγική δραστηριότητα, εκτός από την Chipita, πολλές ακόμη ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων («Ολυμπος», «Υφαντής», «Καραμολέγκος», Coca-Cola HBC κ.ά.) καθώς και βιομηχανίες άλλων κλάδων και λιανεμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή