Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος έπειτα από νευρική συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος έπειτα από νευρική συνεδρίαση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή μεταβλητότητα επικράτησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά σταθεροποιητικά, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν έντονα αρνητικό, ενώ «αρνητικός» πρωταγωνιστής ήταν και πάλι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία σημείωσε δεύτερο συνεχόμενο limit down. Αν και λίγο μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης η αγορά κατάφερε να σημειώσει αξιόλογη ανάκαμψη και να βρεθεί στο +0,84%, χάρη στις τοποθετήσεις των αγοραστών σε μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση αλλά και τον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο στη συνέχεια έχασε το θετικό πρόσημο, με τη μεταβλητότητα να είναι έντονη και με τον Γενικό Δείκτη να παλεύει για το πρόσημο, μια μάχη την οποία, έστω και οριακά, κέρδισε στο τέλος.

Οπως έχουν σημειώσει παράγοντες της αγοράς, πάντως, η πραγματική εικόνα του Χ.Α. θα φανεί μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες προχωρούν αυτό το διάστημα εισηγμένες, με αυτήν της Πειραιώς να αποτελεί την πρώτη δοκιμασία. Σε κάθε περίπτωση, η έως τώρα και η όποια περαιτέρω διόρθωση κρίνεται φυσιολογική και ενδέχεται να επεκταθεί μέχρι το πρώτο σημείο στήριξης των 850-860 μονάδων, όπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές, επίπεδο μέχρι το οποίο δεν αλλοιώνεται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Σε γενικές γραμμές, πάντως, συνεχίζουν και είναι θετικοί για την πορεία της αγοράς μεσοπρόθεσμα.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο +0,11% και στις 876,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 94,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 2.125,04 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,46% στις 1.267,72 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Σαράντης (-1,68%), Fourlis (-1,58%) και ΔΕΗ (-1,24%), ενώ καμία μετοχή δεν ξεπέρασε σε άνοδο το 0,58%, το οποίο κατέγραψαν οι Jumbo και ΕΥΔΑΠ.

Με εξαίρεση την Πειραιώς, οι υπόλοιπες τράπεζες έβγαλαν άμυνες και έδειξαν να ξεπερνούν τις προσωρινές αναταράξεις. Ετσι, ο τραπεζικός δείκτης ανέκαμψε σημαντικά και σημείωσε κέρδη της τάξης του 2,80% στις 574,96 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,23%, την Eurobank στο +5,70%, ενώ η Εθνική σημείωσε άνοδο 0,16%. Με απώλειες 29,97% συνέχισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Τράπεζα Πειραιώς, όπως προαναφέραμε, με τα ανεκτέλεστα τεμάχια να παραμένουν υψηλά, κλείνοντας στα 2,3460 ευρώ.

Η αναγγελία των όρων της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς με την τιμή εξάσκησης να μην υπερβαίνει το 1,15 ευρώ και το dilution εις βάρος των παλαιών μετόχων μερικώς μόνο να θεραπεύεται με την άσκηση κάποιων δικαιωμάτων τους (διαμορφώνεται στο 80%, περίπου), οι αναταράξεις ήταν αναμενόμενες, με τη μετοχή να καταγράφει διαδοχικά limit down, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Η διαμόρφωση της τιμής ισορροπίας, όπως προσθέτει, εξαρτάται από τον προσδοκώμενο βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης μέσω του book building και αυτό θα δείξει τον βαθμό εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στον σχεδιασμό της διοίκησης και ειδικότερα την προοπτική μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό ώς το τέλος του έτους.

Οι παραπάνω εξελίξεις επηρέασαν αναπόφευκτα και τις λοιπές τραπεζικές μετοχές, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες ΑΜΚ, και έτσι διακόπηκε το πολύ θετικό μομέντουμ που είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή