Καταστήματα: Υποτονική η κίνηση στην αγορά, στις ενδιάμεσες εκπτώσεις ελπίζουν οι έμποροι

Καταστήματα: Υποτονική η κίνηση στην αγορά, στις ενδιάμεσες εκπτώσεις ελπίζουν οι έμποροι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Υποτονική παραμένει η κίνηση στην πασχαλινή αγορά, παρά το άνοιγμα και των εμπορικών κέντρων από το Σάββατο 24 Απριλίου, με το σύστημα του click in shop να αποτρέπει αρκετούς καταναλωτές και να δυσκολεύει πολλούς επιχειρηματίες. Το γεγονός δε ότι παραμένει και αυτή την εβδομάδα κλειστή η εστίαση, αλλά και το ότι μια οικογένεια θα πρέπει να βρει διαθέσιμα ραντεβού την ίδια ώρα για όλα τα μέλη της σε ένα κατάστημα, καθιστά περισσότερο διεκπεραιωτική τη διαδικασία των πασχαλινών αγορών, παρά διασκέδαση, όπως ήταν τα χρόνια προ κορωνοϊού. Ο τζίρος της πασχαλινής περιόδου κυμαινόταν προ του 2020 σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Πέρυσι οι απώλειες ήταν τεράστιες, καθώς το Πάσχα η χώρα βρισκόταν σε εξαιρετικά αυστηρό lockdown.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση για έναρξη λειτουργίας των εμπορικών κέντρων μόλις το απόγευμα της Παρασκευής βρήκε απροετοίμαστους καταναλωτές και καταστηματάρχες, με συνέπεια κάποιες επιχειρήσεις να μην ανοίξουν το Σάββατο. Αρνητικός παράγων ήταν και η κακοκαιρία που επικράτησε το Σάββατο και το πρωί της Κυριακής.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν βεβαίως οι δημοφιλείς αλυσίδες ένδυσης, όπως είναι για παράδειγμα τα καταστήματα ZARA και H&M, όπου στα εμπορικά κέντρα, ανοικτού και κλειστού τύπου, ήταν σχεδόν τα μοναδικά στα οποία υπήρχαν ουρές αναμονής. Πάντως, εάν κάποιος έμπαινε χθες το απόγευμα να κλείσει ραντεβού π.χ. για κατάστημα ZARA, θα έβρισκε διαθέσιμες ώρες, ακόμη και για σήμερα, σχεδόν σε όλα τα καταστήματα πλην αυτού που βρίσκεται στην Ερμού (το ένα εκ των δύο) και σε τρία εμπορικά κέντρα. Σε όλα τα άλλα καταστήματα της αλυσίδας υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα. Επίσης, μεγάλη διαθεσιμότητα ραντεβού ακόμη και για χθες το απόγευμα υπήρχε στα κεντρικά καταστήματα γνωστών αλυσίδων αθλητικών ειδών, όπως επίσης και στα καταστήματα παιχνιδιών (Jumbo, Μουστάκας) που παραδοσιακά είναι δημοφιλή την πασχαλινή περίοδο.

Στις μικρότερες επιχειρήσεις, από την άλλη, συχνά ο καταναλωτής απλώς περνάει έξω από το κατάστημα και ρωτάει εκείνη την ώρα εάν υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού, το οποίο κλείνεται επιτόπου.

Ο εμπορικός κόσμος προσδοκά τόνωση της ζήτησης τις επόμενες ημέρες, ποντάροντας στη βελτίωση του καιρού και στην καταβολή του δώρου Πάσχα σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναμένει με αγωνία το πότε θα επιτραπούν ελεύθερα οι αγορές, όχι δηλαδή κατόπιν ραντεβού, και χωρίς τον περιορισμό των τριών ωρών που ισχύει σήμερα. Κι αυτό, διότι το Μεγάλο Σάββατο ξεκινούν οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες και είναι μια ευκαιρία για το λιανεμπόριο να αναπληρώσει μερικώς το χαμένο έδαφος. Δεδομένου ότι η πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων –Κυριακή κατά την οποία βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοικτά– συμπίπτει φέτος με την Κυριακή του Πάσχα, οι έμποροι έχουν ζητήσει να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή του Θωμά (στις 9 Μαΐου), αίτημα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη απάντηση.