Ομόλογο Eurobank: Με επιτόκιο 2,125%

Ομόλογο Eurobank: Με επιτόκιο 2,125%

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφορές ύψους 1,3 δισ. ευρώ δέχτηκε η Eurobank για το ομόλογο της κατηγορίας senior preferred note που εξέδωσε χθες. Η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει, και το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 2%, ενώ η απόδοση στο 2,125%. Το ομόλογο είναι διάρκειας έξι ετών με δυνατότητα ανάκλησης από την τράπεζα στην πενταετία και αποσκοπεί στη διεύρυνση των πηγών ρευστότητας μέσω πρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι τίτλοι έχουν βαθμολογία Caa1 από τη Moody’s, B από την S&P και CCC από τη Fitch και σύμβουλοι έκδοσης είναι οι HSBC, Goldman Sachs, UBS, BofA και BNP.

Η έκδοση τιμολογήθηκε ευνοϊκά, καθώς συνέπεσε με την αναβάθμιση της χώρας από την S&P και τη βελτίωση των αξιολογήσεων για τις ελληνικές τράπεζες στην οποία προχώρησε ο διεθνής οίκος, αυξάνοντας το rating για την πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank σε B+ από B, και στην ίδια βαθμίδα για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς, μετά και την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,4 δισ. ευρώ, αυξήθηκε σε B από B-. Η αναβάθμιση ευνοεί τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για πρόσβαση στις αγορές με την έκδοση ομολόγων στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που έχουν επιβάλει οι εποπτικές αρχές για την κάλυψη των Minimum Required Eligible Liabilities – MREL, για διεύρυνση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής βάσης. 

Συνολικά εντός της τρέχουσας χρονιάς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ή πρόκειται να εκδώσουν ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ περίπου είτε για τη διεύρυνση της ρευστότητας είτε για τη διεύρυνση της κεφαλαιακής τους βάσης, ενώ συνολικά έως και το 2025, βάσει των αναγκών που προκύπτουν στο πλαίσιο της άσκησης MREL, οι ομολογιακές εκδόσεις και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ. 
Συγκεκριμένα, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Euro Medium Term Notes (EMTN) που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Eurobank για την κάλυψη των δεσμεύσεων του MREL προβλέπει εκδόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ εντός του 2021 –εκ των οποίων τα μισά στο α΄ εξάμηνο του έτους–, καθώς και ανάλογου ύψους εκδόσεις έως και το 2025, ανάλογα με την εξέλιξη του ενεργητικού και των χρηματοδοτικών αναγκών που θα προκύψουν από την αύξηση των χορηγήσεων. Οσον αφορά τους τίτλους που προσμετρούνται στα κεφάλαια της τράπεζας, η Eurobank διαθέτει ήδη ομόλογο Tier II ύψους 950 εκατ. ευρώ (σε αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών). Οπως επισήμανε η διοίκηση του ομίλου κατά την παρουσίαση στους επενδυτές των ετήσιων αποτελεσμάτων, η τράπεζα έχει δυνατότητα άντλησης επιπλέον 200 εκατ. ευρώ με τη μορφή Tier II, καθώς και έκδοσης κεφαλαίων Tier I (AT1) έως και 800 εκατ. ευρώ. 

Οσον αφορά την Alpha Bank, η τράπεζα ολοκλήρωσε την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5% στις αρχές Απριλίου, ενώ στο σκέλος της ρευστότητας δρομολογεί την έκδοση senior notes ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου, το πιθανότερο το γ΄ τρίμηνο του 2021. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει εξαντλήσει τo capacity Tier II ομολόγων, με δύο σχετικές εκδόσεις, η πρώτη τον Ιούνιο του 2019 και η δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2020, αξίας 400 εκατ. και 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75% και 5,5%, αντίστοιχα. Μετά την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η τράπεζα σχεδιάζει την έκδοση κεφαλαίων της κατηγορίας Tier I ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου και ενδεχομένως ενός νέου senior ομολόγου προεξοφλείται από την αγορά και για την Εθνική Τράπεζα, η οποία είχε προχωρήσει σε δύο αντίστοιχες κινήσεις το 2019 και το 2020. Η έκδοση Tier II ήταν ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25%, ενώ το senior ομόλογο της κατηγορίας green bond, που εκδόθηκε μεσούσης της κρίσης, τον Οκτώβριο του 2020, ήταν ύψους 500 εκατ. ευρώ, τιμολογήθηκε στο 2,75% και ήταν το πρώτο ομόλογο αυτής της κατηγορίας που εξέδωσε ελληνική τράπεζα από το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή