Τιμολόγια ρεύματος: Απειλεί με αυξήσεις η εκτίναξη κόστους ρύπων

Τιμολόγια ρεύματος: Απειλεί με αυξήσεις η εκτίναξη κόστους ρύπων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις για ανατιμητικές τάσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και για δομικές αλλαγές στη λιανική αγορά, ασκεί το ράλι των τιμών των ρύπων (CO2) και η παράλληλη ανοδική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου

Οι ιδιώτες πάροχοι προχωρούν σε επέκταση των τιμολογίων με ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής, ώστε να μετακυλίουν αυτόματα στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις που φέρνουν οι δύο αυτοί εξωγενείς παράγοντες και να διαφυλάξουν τα χαμηλά λόγω έντασης του ανταγωνισμού περιθώρια κέρδους, ενώ ήδη πελάτες τους που επέλεξαν μεταβλητά τιμολόγια έχουν επιβαρυνθεί από πέρυσι τον Νοέμβριο με αύξηση της τάξης του 30%. Με αυξήσεις 25%-30% έχουν επιβαρυνθεί και τα βιομηχανικά τιμολόγια μέσης τάσης, ενώ το πού θα σταματήσουν οι ανατιμήσεις θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η ΔΕΗ, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της αγοράς. Οι πιέσεις που ασκούνται στα οικονομικά της εταιρείας είναι μεγάλες και δεν αποκλείεται να ανατρέψουν την απόφαση της διοίκησης για «πάγωμα» τον οικιακών τιμολογίων καθ’ όλη την διάρκεια του 2021, που είχε ληφθεί στις αρχές του έτους. 

Η τιμή των CO2, από τα 25,6 ευρώ ο τόνος το 2020, έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 50 ευρώ, η τιμή του φυσικού αερίου, από τα 11,3 ευρώ η μεγαβατώρα πέρυσι τον Μάιο, σε 25 ευρώ η μεγαβατώρα φέτος και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, από τα 45,1 ευρώ η μεγαβατώρα το 2020, κινείται σήμερα στα επίπεδα των 70 ευρώ. 

Στις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, CO2 και χονδρεμπορικής τιμής οφείλει εξάλλου κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ τις πολύ καλές επιδόσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020. Η αντιστροφή της πορείας των κρίσιμων αυτών μεγεθών θα αποτυπωθεί αντίστοιχα στα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου εάν δεν υπάρξει μετακύλιση τουλάχιστον μέρους των επιβαρύνσεων για αγορές ρύπων, καυσίμων και ενέργειας από τρίτους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει ήδη «παγώσει» μία φορά στις αρχές του έτους και μέχρι τέλη Μαρτίου την ενεργοποίηση της ρήτρας CO2 που ενσωμάτωσε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2019 στα οικιακά τιμολόγια, προκειμένου να αποτρέψει τις τότε ανατιμήσεις από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής που προκάλεσε η εφαρμογή του target model.

Η συνεχιζόμενη κούρσα ωστόσο των CO2 και οι προβλέψεις των αναλυτών για τιμές ακόμη και στα 100 ευρώ ο τόνος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. να καταστήσει ανταγωνιστικές πράσινες βιομηχανικές τεχνολογίες, όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στη ΔΕΗ για απορρόφηση αυτού του κόστους. Ακόμη ένας παράγων τον οποίο θα ζυγίσει η ΔΕΗ για να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις είναι και η μείωση μεριδίων στην οποία μπορεί να οδηγήσει η αύξηση των τιμολογίων, καθώς ο μεγάλος φόβος δεν είναι τόσο τα ποσοστά αλλά η ποιότητα των πελατών που θα μετακινηθεί προς τους ανταγωνιστές. 

Αλλαγές στην αγορά

Ανεξαρτήτως πάντως από τις κινήσεις της ΔΕΗ, το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς δουλεύει λόγω έντασης του ανταγωνισμού με πενιχρά περιθώρια κέρδους, που σημαίνει ότι επίσης δεν μπορεί να αντέξει τις πιέσεις που ασκούνται εξωγενώς στα κόστη. Εκτίμηση της αγοράς είναι ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε δομικές αλλαγές στη λιανική αγορά, με τις μικρές μη καθετοποιημένες εταιρείες να προσδένονται με κάποιο τρόπο γύρω από τις μεγάλες σε πρώτη φάση, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένας πιο στενός κύκλος συγκέντρωσης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή