Η πτώση των διεθνών αγορών συμπαρέσυρε και το Χ.Α.

Η πτώση των διεθνών αγορών συμπαρέσυρε και το Χ.Α.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθώντας το κλίμα διόρθωσης το οποίο κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές μετά και τις ισχυρές απώλειες της Wall Street λόγω της μεγάλης πτώσης που προηγήθηκε στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ. Εγχώριοι αναλυτές χαρακτηρίζουν φυσιολογική την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, της οποίας το (τελικό) μέγεθος δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, με τους πωλητές να μην παρουσιάζουν κάποια τάση έντονων ρευστοποιήσεων. 

Η αγορά κατάφερε στο τέλος να περιορίσει τις απώλειες, ενώ οι περισσότερες κινήσεις επενδυτών αφορούσαν την κατοχύρωση κερδών, κάτι που ήταν λογικό να συμβεί. Μένει πάντως να φανεί εάν η αναταραχή αυτή θα έχει διάρκεια και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να επηρεάσει την πορεία του Χ.Α. Σε περίπτωση ωστόσο που η επιφυλακτικότητα επιμείνει στο εξωτερικό, θα καθυστερήσει την επίτευξη του επόμενου στόχου του Γενικού Δείκτη, που είναι οι 950 μονάδες.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 896,04 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά διολίσθησε έως και τις 886,58 μονάδες με πτώση 2,15%, και ο τζίρος ανήλθε στα 87,71 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,35% στις 2.180,79 μονάδες, με τις Aegean, «Σαράντης», Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να ξεχωρίζουν ανοδικά, ενώ στο +0,05% και στις 1.335,05 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Την τρίτη συνεχή πτωτική του συνεδρίαση κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, αν και κατάφερε να περιορίσει και αυτός τις απώλειες από τα χαμηλά ημέρας, κλείνοντας στο -1,52% και στις 596,94 μονάδες. Τα νέα θετικά σχόλια του οίκου Fitch, ο οποίος μείωσε στο μισό την εκτίμησή του για το επίπεδο του δείκτη NPEs των ελληνικών τραπεζών σε διάστημα 12μήνου και στο 15% από 30% πριν, βοήθησαν κάπως στην υποχώρηση των πιέσεων. Ετσι, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 2,67%, η Eurobank στο -1,20%, η Εθνική στο -2,08% ενώ η Πειραιώς κατέγραψε άνοδο 0,64%.

Παρά τη χθεσινή διορθωτική κίνηση, οι αναλυτές πάντως παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές του Χ.Α., αρκεί να το… επιτρέψει το διεθνές κλίμα. Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πιθανό να κινηθεί υψηλότερα στη συνέχεια, με τον Γενικό Δείκτη να στοχεύει προς την περιοχή των 950 μονάδων. Πότε όμως θα συμβεί αυτό; Στο εγγύς μέλλον ή λίγο αργότερα και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και επανέλθει η κανονικότητα στην ελληνική οικονομία;

Η απάντηση, όπως επισημαίνει, είναι ότι στον βαθμό που η επενδυτική ψυχολογία σχετίζεται με τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, ο μηχανισμός της προεξόφλησης των επερχόμενων καλύτερων ημερών θα οδηγούσε άμεσα το ελληνικό χρηματιστήριο σε ανοδική πορεία.

Ομως, οι κινήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου συνυφαίνονται με τις ροές κεφαλαίων από το εξωτερικό. Τα μηνύματα πάντως είναι ήδη καθαρά: η επερχόμενη ανάκαμψη οδηγεί ήδη σε ράλι των τιμών των εμπορευμάτων (των μετάλλων και του πετρελαίου) απειλώντας με αναζωπύρωση του πληθωρισμού, εξέλιξη που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορες τις κεντρικές τράπεζες. Αυτά, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε διορθωτική κίνηση των διεθνών αγορών, μεταθέτοντας χρονικά και την ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ετσι, οι 870 μονάδες αποτελούν ένα πιθανό όριο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη, στον βαθμό που θα υλοποιηθεί το πλαγιοκαθοδικό σενάριο βραχυχρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή