ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Αναβαθμισμένες προγνώσεις ανάπτυξης για την Ελλάδα

Το ΑΕΠ των «27» αναμένεται πλέον να ανακτήσει τα προ κρίσης επίπεδά του ήδη πριν το τέλος του 2021

Κομισιόν: Αναβαθμισμένες προγνώσεις ανάπτυξης για την Ελλάδα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ευρωπαϊκή οικονομία προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις εαρινές της προβλέψεις, η Κομισιόν τοποθετεί το ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας της Ε.Ε. στο 4,2% φέτος και στο 4,4% για το 2022, έναντι 3,7% για το 2021 και 3,9% για το 2022 στις χειμερινές προβλέψεις του Φεβρουαρίου.

Αντιστοίχως για την Ευρωζώνη προβλέπεται μεγέθυνση 4,3% φέτος και 4,4% του χρόνου, έναντι προγνώσεων 3,8% και για τα δύο χρόνια τον Φεβρουάριο. Η Ελλάδα πλέον αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,1% φέτος (έναντι 3,5% που προβλεπόταν τον Φεβρουάριο) και 6% του χρόνου (έναντι 5% τον Φεβρουάριο).

Το ΑΕΠ των «27» αναμένεται πλέον να ανακτήσει τα προ κρίσης επίπεδά του ήδη πριν το τέλος του 2021, νωρίτερα από προηγούμενες εκτιμήσεις. Για συγκεκριμένες μεγάλες οικονομίες, όμως, όπως η γαλλική, η ιταλική και η ισπανική, το ορόσημο αυτό δεν θα επιτευχθεί πριν το 2022.

Ο δείκτης ανεργίας στην Ε.Ε. προβλέπεται να ανέλθει σε 7,6% το 2021 και σε 7% το 2022 – οριακά υψηλότερο από το 6,7% όπου βρισκόταν το 2019. Στην Ευρωζώνη οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 8,4% το 2021 και 7,8% το 2022.

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, οφείλεται στην επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού και στην επερχόμενη εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των στοιχείων, ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η απόσυρση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας πρέπει να γίνει «σταδιακά και με περίσκεψη» ώστε να μην υπονομευθεί η δυναμική της ανάκαμψης. Βάσει των «υφιστάμενων εκτιμήσεων», είπε, η γενική ρήτρα γενικής διαφυγής θα παραμείνει εν ισχύι και το 2022 (η σχετική απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες).