Tι συστήνει ο Ρέγκλινγκ για να διατηρηθεί η δυναμική ανάκαμψη

Tι συστήνει ο Ρέγκλινγκ για να διατηρηθεί η δυναμική ανάκαμψη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξασφάλιση μιας υψηλής αναπτυξιακής δυναμικής είναι η κορυφαία πρόκληση για την Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος προσδιόρισε, μάλιστα, χθες, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τις έξι προϋποθέσεις για να επιτύχει τον στόχο αυτό. Αυτές είναι: 1. Η παραγωγική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 2. Οι μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη ενός φιλικού προς το επιχειρείν περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των φορολογικών μεταρρυθμίσεων. 3. Η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. 4. Η περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης εν γένει. 5. Η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. 6. Η μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος συναντήθηκε χθες και με τον πρωθυπουργό και θα μιλήσει σήμερα στο συνέδριο των Δελφών, αναφέρθηκε στην Ελλάδα με ενθαρρυντικά λόγια, λέγοντας ότι –όπως και οι άλλες χώρες– βγαίνει από την κρίση και ότι θα επιστρέψει στις επιδόσεις του 2019 στις αρχές του 2022. Είπε, επίσης, ότι μπήκε στην πανδημία έχοντας ισχυροποιήσει τη θέση της ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης, ύστερα από επώδυνες προσαρμογές στα δημοσιονομικά της μεγέθη. Τώρα καλείται να διατηρήσει αυτή την ισχυρή θέση και να ενισχύσει την αναπτυξιακή της προοπτική.

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που θα πάρει τους περισσότερους πόρους αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της από το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να τους απορροφήσει αποτελεσματικά. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσει και τη βιωσιμότητα του χρέους της, ανέφερε. Μάλιστα, φρόντισε να επισημάνει ότι και στο θέμα του χρέους, η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην κρίση αυτή, ακολουθώντας τον γενικό κανόνα της αύξησής του.

Ο κ. Σταϊκούρας έθεσε θέμα επανεξέτασης του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει «υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημοσίων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση των κρίσεων, της προστασίας και ενθάρρυνσης των δημοσίων επενδύσεων και της διαφάνειας στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των όποιων αλλαγών».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η χώρα αξιοποιεί τη δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη με υπευθυνότητα και εφαρμόζει μια δημοσιονομική πολιτική προς την κατεύθυνση της στοχευμένης μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Πρόσθεσε επίσης, απαντώντας εμμέσως στις επισημάνσεις Ρέγκλινγκ, ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή