Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη στις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη στις 900 μονάδες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρών» δήλωσαν οι αγοραστές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ειδικά μετά τις 15.00, απορροφώντας τις ήπιες πιέσεις που είχε δημιουργήσει η αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών στο πρώτο «μέρος» της ημέρας, αλλά και το προηγούμενο διήμερο.

Το ισχυρό άνοιγμα της Wall Street και οι αγοραστικές κινήσεις στον τεχνολογικό κλάδο μετά τη βουτιά, η οποία τις προηγούμενες ημέρες αποτέλεσε και την αφορμή για τις πιέσεις στις βασικές αγορές της Ευρώπης, έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο βάζοντας έτσι (προσωρινό ή όχι, θα δείξει) τέλος στην οπισθοχώρηση. Αυτό ισχύει και για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις περισσότερες να περνούν στα θετικά χθες μετά και την αρχική «ελεγχόμενη» διόρθωση. Το αποτέλεσμα ήταν το Χ.Α. να πάρει… φόρα στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης.

Το γύρισμα του μισού τραπεζικού κλάδου στα θετικά και ο περιορισμός των πιέσεων στον υπόλοιπο, καθώς και οι στηρίξεις από την πλειονότητα των blue chips, στήριξαν τον Γενικό Δείκτη, με τον τζίρο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, κάτι που μαρτυρεί συνέχιση της έντονης κινητικότητας των επενδυτών στην εγχώρια αγορά.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 899,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,58 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τα σημεία στήριξης να εντοπίζονται στις 885 και 860 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,37% στις 2.179,04 μονάδες, στο +0,14% και στις 1.373,04 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης με την Αβαξ να ξεχωρίζει στο +5,93%, ενώ με απώλειες 6,67% έκλεισε η Attica Bank. Από τα μη τραπεζικά chips, την υψηλότερη άνοδο σημείωσε η ΔΕΗ (+4,07%) και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ, ενώ, στον αντίποδα, πέντε τίτλοι έκλεισαν στα αρνητικά, με τις Βιοχάλκο (-2,35%) και Aegean (-2,17%) να δέχονται τις  μεγαλύτερες πιέσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,82% και έκλεισε στις 583,73 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο -2,21% και την Εθνική Τράπεζα στο -1,36%, ενώ κέρδη 0,16% σημείωσε η Alpha Bank και στο +1,27% έκλεισε η Πειραιώς.

Αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία ουσιαστικά αρχίζει να ανακάμπτει και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς με σβηστές μηχανές, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Φανταστείτε αύριο να έχουμε έναν καθαρό τραπεζικό κλάδο που να ξεκινάει να κάνει τη δουλειά του, που είναι ο δανεισμός, πόσο μπορεί να βοηθήσει την ανάκαμψη», επισημαίνει. Ουσιαστικά, οι εξελίξεις στις τράπεζες αρχίζουν να προεξοφλούν μια νέα εποχή, που θα μπορέσει να φέρει κέρδη στον κλάδο και ρευστότητα στη διψασμένη επιχειρηματικότητα, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.

Οι εισροές τόσο ελληνικών όσο και ξένων κεφαλαίων συνεχίζονται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επιλεκτικό κυνήγι φθηνών αποτιμήσεων που έχουν μείνει πίσω. Επιπλέον, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να είναι κοντά στις 900 μονάδες, παρ’ όλα αυτά οι αποδόσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές, όπου βρισκόταν και πάλι στο ίδιο επίπεδο, δεν έχουν καμία σχέση.

Οι ενασχολούμενοι με την αγορά δεν θα πρέπει να κοιτούν την τιμή του Γενικού Δείκτη, υπογραμμίζει ο αναλυτής, αλλά μόνον επιλεγμένες μετοχές. «Πλέον η αγορά αρχίζει και έχει άρωμα από 1999, μια και μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερα κεφάλαια εισέρχονται στο σύστημα, με την ψυχολογία πλέον να παίζει σημαντικό ρόλο για το πώς θα κινηθεί η αγορά», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή