Σε θετικό κλίμα το ραντεβού Σκρέκα – Βεστάγκερ για την αγορά ενέργειας

Σε θετικό κλίμα το ραντεβού Σκρέκα – Βεστάγκερ για την αγορά ενέργειας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά συνολικά ανοιχτές και κρίσιμες για τον ανασχεδιασμό της ενεργειακής αγοράς υποθέσεις που σχετίζονται με θέματα ανταγωνισμού τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στην Αθήνα, στην πρώτη της αποστολή εκτός Βρυξελλών μετά το lockdown, η αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. 

Mεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η υπόθεση καταδίκης της χώρας για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case), για την οποία, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, μετά τη στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, οι δύο πλευρές σύντομα θα καταλήξουν σε τελική συμφωνία για τη διευθέτησή της. Αυτό στο οποίο οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγουν μετά τη χθεσινή συνάντηση είναι η διάθεση του 40%-50% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στους ιδιώτες προμηθευτές, που είχε συμφωνηθεί τον Ιανουάριο, να γίνει μέσω της προθεσμιακής αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Εν μέρει ανταποκρίθηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Βεστάγκερ στα δύο άλλα θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για τη ΔΕΗ. Αντιμετώπισε θετικά την πρόταση της Ελλάδας για την υιοθέτηση μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας για την περίοδο 2021-2023, στον «πάγο» ωστόσο έβαλε το αίτημα αποζημίωσης για την κάλυψη εκτάκτων εξόδων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων της ΔΕΗ, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο.

Θετικά φαίνεται να αντιμετωπίζει η Επιτροπή την ελληνική πρόταση ενίσχυσης των διμερών συμβολαίων από ΑΠΕ μεταξύ παραγωγών και ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών, η οποία, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Σκρέκας στην κ. Βεστάγκερ, θα βασιστεί στις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών και θα κοινοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες προς έγκριση.

Ανοιχτό παραμένει για την Επιτροπή Ανταγωνισμού το αίτημα υιοθέτησης μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος (CRM), ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες, όπως και το αίτημα έγκρισης αποζημίωσης υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Ο κ. Σκρέκας έθεσε στη συνάντηση και το ζήτημα έγκρισης νέου σχήματος διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα ΑΠΕ για την περίοδο 2021-2024. Ενα ακόμη θέμα που φαίνεται να κλείνει θετικά είναι η έγκριση από την Ε.Ε. της χρηματοδότησης του FSRU Aλεξανδρούπολης από πόρους του ΕΣΠΑ.

Θετικά αποτίμησαν τη συνάντηση με δηλώσεις τους μετά το πέρας αυτής τόσο ο υπουργός κ. Σκρέκας όσο και η επίτροπος κ. Βεστάγκερ. «Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά στον τομέα της ενέργειας είναι προφανώς ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά επίσης και για να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για το τι μπορούμε να ολοκληρώσουμε ώστε να αρχίσουν να γίνονται πράξεις, προκειμένου η επανεκκίνηση μετά την πανδημία να έχει πραγματικά πράσινο πρόσημο. Πιστεύω ότι πετύχαμε πολλά το σημερινό απόγευμα», δήλωσε η αξιωματούχος της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή