Πόροι 7,5 δισ. έως τα τέλη του έτους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πόροι 7,5 δισ. έως τα τέλη του έτους από το Ταμείο Ανάκαμψης

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία επιπλέον δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης για φέτος, ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, πέραν της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ, προσβλέπει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να εξασφαλίσει έτσι μια ισχυρή ταμειακή ένεση 7,5 δισ. ευρώ εντός του 2021 και να διευκολύνει την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 25% των πόρων του Ταμείου που δικαιούται η Ελλάδα (30,5 δισ. ευρώ) θα εισρεύσει από τον πρώτο κιόλας χρόνο στα ταμεία του κράτους. Μια ενίσχυση η οποία αναμένεται να επηρεάσει θετικά και τις αγορές, καθώς «δίνει το σήμα ότι η χώρα περνάει στην επόμενη φάση», όπως επισημαίνει πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες στο συνέδριο των Δελφών ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εισπράξει περισσότερα φέτος από τα 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσβλέπει στην πρώτη κανονική δόση, η οποία ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων και των δανείων. Η εκταμίευσή της θα εξαρτηθεί από την ικανοποίηση συγκεκριμένων «ορόσημων» εκ μέρους της Ελλάδας το τρίτο τρίμηνο του έτους, που θεωρούνται ρεαλιστικά. Για παράδειγμα, για την εκταμίευση του τμήματος της δόσης που αντιστοιχεί στα δάνεια, τα «ορόσημα» είναι δύο: η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με μια διεθνή τράπεζα που θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση (σ.σ. η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που συνιστά το πρώτο στάδιο) και η δημοσίευση της πρόσκλησης για τη συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών, κάτι που επίσης ετοιμάζεται. Αντίστοιχες, νομοθετικές ως επί το πλείστον, ρυθμίσεις είναι τα «ορόσημα» για την εκταμίευση και του ποσού που αντιστοιχεί στις επιδοτήσεις του Ταμείου.

Εφόσον ικανοποιηθούν αυτά τα «ορόσημα», ώς τον Σεπτέμβριο, και εφόσον δεν υπάρξει καθυστέρηση σε επίπεδο Ε.Ε., κατά την έγκριση του νέου συστήματος των ιδίων πόρων από τα κράτη-μέλη, όπου αυτή ακόμη εκκρεμεί, η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει την πρώτη δόση ώς το τέλος του χρόνου, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Στήριξη μικρομεσαίων

Περίπου 1,5 δισ. ευρώ συνολικά από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου προορίζεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε, εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων μένει εκτός στήριξης. Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι θα διατεθούν 375 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, 260 εκατ. ευρώ για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, 250 εκατ. ευρώ για την αγροδιατροφή και 450 εκατ. ευρώ για το «Εξοικονομώ».

Για το ίδιο θέμα, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας σημείωσε πως εκτός από το 1,5 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν και στα δάνεια που απευθύνονται σε όλους όσοι μπορούν να επιδείξουν ένα βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο. Σημείωσε, εξάλλου, ότι για να συμμετάσχει, «ο επενδυτής θα πάει στις τράπεζες και όχι στην κυβέρνηση». Στόχος, είπε, είναι «να γίνουν επενδύσεις που δεν θα καταλήξουν σε 5-10 χρόνια σε επενδυτικά κουφάρια».

Το «κλειδί» τώρα είναι η σωστή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης, τόνισε σε άλλο πάνελ του ίδιου Φόρουμ ο Ντέκλαν Κοστέλο, νούμερο 2 στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας τη σημασία της διαφάνειας στις προκηρύξεις διαγωνισμών. Σημείωσε, πάντως, ότι η ομάδα που έχει συσταθεί για τη διαχείριση του προγράμματος εμπνέει αισιοδοξία. Ο κ. Κοστέλο παρατήρησε ότι μόνο 5 χώρες θα επιδιώξουν να πάρουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Για την ανάγκη κάλυψης του επενδυτικού κενού που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μίλησε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας ότι μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας είναι πλέον η πολιτική σταθερότητα έπειτα από 10 χρόνια. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, μειώνει φόρους. Ενα μυστικό όπλο της χώρας, είπε, είναι επίσης το ανθρώπινο δυναμικό της, υψηλού επιπέδου, εδώ και στη διασπορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή