Χρηματιστήριο: Άνοδος με στήριξη από blue chips

Χρηματιστήριο: Άνοδος με στήριξη από blue chips

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντοχές στην πτώση του τραπεζικού κλάδου έδειξε για μία ακόμη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να «βλέπει» τις 910 μονάδες χάρη στο πολύ θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και στις σημαντικές στηρίξεις από πληθώρα blue chips. Εγχώριοι αναλυτές χαρακτηρίζουν φυσιολογική και ελεγχόμενη την «κόπωση» των δεικτών και τη διόρθωση που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας πως το σημαντικό είναι πως οι αγοραστές δείχνουν να κερδίζουν μικρές μάχες ακόμη και σε ημέρες που η αγορά κλείνει πτωτικά παίρνοντας αποστάσεις από τα χαμηλά ημέρας.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 907,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 83,97 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,87% στις 2.199,51 μονάδες, στο +0,19% και στις 1.375,68 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,53% στις 580,65 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,12%, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 5,40%.

Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου διατήρησαν την επαφή της αγοράς με τα πρόσφατα υψηλά των 52 εβδομάδων, σχολιάζει ο Μάνος Ζαχαράκης της Beta Securities. Παρά την έντονη μεταβλητότητα και την ασταθή εικόνα που παρουσιάζουν οι αμερικανικοί δείκτες, η ελληνική αγορά έχει σταθεί ικανοποιητικά, απορροφώντας πιέσεις και προσφορά χωρίς να χαλάσει το θετικό κλίμα που χτίζεται συστηματικά τους τελευταίους τρεις μήνες.

Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, όπως τονίζει, η συσχέτιση με τον διεθνή παράγοντα σε διορθωτικές φάσεις είχε την τιμητική της, καθώς το ρηχό βάθος της αγοράς δημιουργούσε ακραίες καταστάσεις μεταβλητότητας και προβληματισμό ως προς την αντίληψη των αποτιμήσεων.

Φαίνεται ότι πλέον υπάρχει ένα πιο συστηματικό ενδιαφέρον, το οποίο βασίζεται: α) Στις αυξημένες κρατήσεις της τουριστικής περιόδου, οι οποίες θα ενισχύσουν το ΑΕΠ, β) στην έναρξη των εισροών για επενδυτικές δράσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, γ) στην ανθεκτικότητα των μεγεθών του 2020, αλλά και στο ικανοποιητικό ξεκίνημα που καταγράφεται στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου. Οι αναθεωρημένες προς το καλύτερο εκτιμήσεις των οίκων για την πορεία του ΑΕΠ το 2021 λειτούργησαν υποστηρικτικά, ενώ οι 10 εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου έως τώρα είναι όλες κερδοφόρες με αύξηση στο αποτέλεσμα της τελικής γραμμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή