Νέα επιτροπή για μεγάλα έργα άνω των 30 εκατ.

Νέα επιτροπή για μεγάλα έργα άνω των 30 εκατ.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό για τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, προχώρησε το υπουργείο Υποδομών. Η επιτροπή θα εξετάζει έργα άνω των 30 εκατ. ευρώ, ενώ υποστηρικτικά θα μπορεί να αξιοποιείται και το ΤΑΙΠΕΔ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες:

• Δημιουργείται ένα «πρόγραμμα συμβάσεων εθνικής σημασίας», στο οποίο εντάσσονται συμβάσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ, ή κατ’ εξαίρεση άνω των 30 εκατ. ευρώ, αν πρόκειται για έργα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

• Επίσης εντάσσονται ανεξαρτήτως προϋπολογισμού όλες οι υπό δημοπράτηση συμβάσεις παραχώρησης, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία ή τα επενδυτικά ταμεία της Ε.Ε. (εφόσον ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ).

• Δικαιούχοι είναι υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι και οι εταιρείες που έχουν υπαχθεί στο «υπερταμείο», καθώς και οι δικαιούχοι των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

• Η «κυβερνητική επιτροπή μεγάλων έργων υποδομής» μετονομάζεται σε «κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας» και αναλαμβάνει τον συντονισμό όλων των προαναφερθέντων. Η επιτροπή θα ιεραρχεί τα έργα που εντάσσονται στο εθνικό πρόγραμμα ανάλογα με το σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής, το σχέδιο που υπέβαλε η χώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης, τις προτάσεις στο ΕΣΠΑ κ.λπ., τη σπουδαιότητα των έργων και τον βαθμό ωριμότητάς τους.

Η κυβερνητική επιτροπή θα παρακολουθεί την εξέλιξη ή αναθεώρηση του προγράμματος, ενώ μπορεί να αναθέσει και στο ΤΑΙΠΕΔ την επίβλεψη ορισμένων έργων. «Κοινή συνισταμένη των διατάξεων, η βελτιστοποίηση των μεθόδων παρακολούθησης και υλοποίησης σημαντικών δημόσιων συμβάσεων, καθώς και η πλήρης εκμετάλλευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, των πόρων του ΕΣΠΑ και η επίτευξη της μέγιστης μόχλευσης δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτικών εργαλείων», σχολίασε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή