Χρηματιστήριο Αθηνών: Στη ζώνη των 900 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στη ζώνη των 900 μονάδων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές διακυμάνσεις πάνω από τις 900 μονάδες συνέχισε να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναζητώντας νέους καταλύτες έτσι ώστε να ξεπεραστεί το σκηνικό συσσώρευσης στο οποίο έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτοί οι καταλύτες μπορεί να δοθούν από την αξιολόγηση της Moody’s την προσεχή Παρασκευή, τη σταδιακή ολοκλήρωση της εικόνας των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των εισηγμένων και κυρίως από τις πρώτες απτές αποδείξεις ότι η οικονομία έχει πάρει «μπροστά» μετά και το «άνοιγμα» του τουρισμού.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά την ήπια πτώση του, βρήκε χθες στηρίξεις ώστε να διατηρήσει την ανοδική του τάση, η οποία δεν αλλάζει σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο διάστημα, καθώς και από το σχετικά βελτιωμένο –αλλά ακόμα επιφυλακτικό– κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν εκτιμήσει και εγχώριοι αναλυτές, η στρατηγική των επιλεκτικών τοποθετήσεων (stock picking) είναι αυτή που κυριαρχεί και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να φανεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,31% στις 900,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,38 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, η αγορά συνεχίζει να κινείται συσσωρευτικά και δεν έχει καταφέρει να απομακρυνθεί σημαντικά από την περιοχή των 880-890 μονάδων, ένα επίπεδο που λειτουργεί ως σημείο ισορροπίας στην παρούσα φάση. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται σταθερά τα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς αναμένεται σταδιακά επιτάχυνση της ανάπτυξης εκτός αλλά και εντός χώρας. Παράλληλα, η στρατηγική του stock picking αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά την επαναφορά του Χ.Α. στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,35% στις 2.180,59 μονάδες, ενώ στο +0,41% και στις 1.386,90 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά chips, ανοδικά έκλεισαν πέντε μόνο τίτλοι, με τις Coca-Cola, Jumbo και Titan να σημειώνουν άνοδο άνω του 1%, ενώ, στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% σημείωσαν ΔΕΗ και Aegean.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε οριακές απώλειες 0,06% και έκλεισε στις 584,23 μονάδες, με την Eurobank να κλείνει στο -1,01%, την Alpha Bank στο -0,04% και την Πειραιώς στο -0,37%, ενώ κέρδη 1,62% σημείωσε η Εθνική.

Η δημοσιοποίηση της εκτίναξης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για πιθανή συνέχεια της ανόδου τον Μάιο, θέτοντας τη Fed στο δίλημμα αν θα πρέπει τότε να ανεβάσει τα παρεμβατικά της επιτόκια για να αποφύγει άλλες παρενέργειες, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Ετσι, όπως προσθέτει, οι διεθνείς αγορές κινούνται με νευρικότητα, εκτιμώντας ότι στο επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία των νομισματικών αρχών.

Τα παραπάνω δεδομένα επηρεάζουν αναπόφευκτα και το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές που το τροφοδοτούν με αυξημένη ρευστότητα, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να έχει εδραιωθεί σκηνικό συσσώρευσης σε ελεγχόμενα όρια του Γενικού Δείκτη. Κατά τον κ. Τζάνα, θα χρειαστεί λίγη υπομονή για να τροφοδοτηθεί η αγορά με νέους καταλύτες και να επιβεβαιωθεί ότι ο τουρισμός θα ωθήσει αισθητά το ΑΕΠ στο φετινό καλοκαίρι, ενώ παράλληλα θα εισρέουν τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και τότε το φρέσκο χρήμα θα οδηγήσει το Χ.Α. στην επόμενη ανοδική κίνηση, με την υπέρβαση των 950 μονάδων να αποτελούν τον πρώτο στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή