Εκδόσεις ομολόγων: Σημάδια ανησυχίας για τη ζήτηση

Εκδόσεις ομολόγων: Σημάδια ανησυχίας για τη ζήτηση

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικοί οιωνοί για τη ζήτηση, η οποία θα υπάρξει για τις προσεχείς εκδόσεις ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης, προκύπτουν από τη νεότερη έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς υποστήριξη του προγράμματος SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης. Οι εντολές για τα ομόλογα (διάρκειας 8 και 25 ετών) έφτασαν τα 88,7 δισ. ευρώ, ενώ αντλήθηκαν 14,13 δισ. ευρώ.  

Η έκδοση (η έβδομη κατά σειράν) υπερκαλύφθηκε, αλλά η ζήτηση ήταν οριακά πάνω από το 1/3 του ιστορικού ρεκόρ που σημειώθηκε στην πρώτη έκδοση το περασμένο φθινόπωρο. Συνολικά η Επιτροπή έχει δανειστεί ώς σήμερα σχεδόν 90 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του SURE.

Η μείωση της ζήτησης, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, συνδέεται με την αλλαγή του οικονομικού σκηνικού στην Ε.Ε. σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο. Τότε, τα κράτη-μέλη όδευαν προς νέα lockdowns και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδοτούσε την πρόθεσή της να συνεχίσει την πολιτική μαζικών αγορών ομολόγων. Σήμερα η ευρωπαϊκή οικονομία ανοίγει και η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει μείωση στις αγορές αυτές, υπό τον φόβο αύξησης του πληθωρισμού. Μία άλλη ανησυχητική ένδειξη σχετικά με τη ζήτηση είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του SURE που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο έχουν αυξηθεί κατά 40 μονάδες βάσης.  

Οι πρώτες εκδόσεις για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης των 806 δισ. ευρώ (750 δισ. ευρώ σε τιμές του 2018) αναμένονται τον Ιούλιο, αν όλα κυλήσουν ομαλά. Η Επιτροπή αναμένεται να αντλεί περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις αγορές έως και το 2026. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του κοινού ευρωπαϊκού χρέους αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 15 δισ. ευρώ τον χρόνο. Προχθές, το φινλανδικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε με την αναγκαία πλειοψηφία των 2/3 την Απόφαση Ιδίων Πόρων της Ε.Ε. και την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Πέντε χώρες δεν έχουν ακόμα εγκρίνει την Απόφαση, αλλά η Φινλανδία εθεωρείτο η πιο επίφοβη περίπτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή