Περιμένοντας το πράσινο φως για τη δόση των 750 εκατ.

Περιμένοντας το πράσινο φως για τη δόση των 750 εκατ.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τετάρτη 2 Ιουνίου θα δημοσιευθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση επιστροφών κερδών ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (ANFAs SMPs) και η αναστολή επιτοκιακού πέναλτι σε δάνειο, συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ. Οι ενδείξεις μιλούν για μια ακόμη θετική έκθεση, παρά τις επιμέρους αναμενόμενες επισημάνσεις, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της 17ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, να αποφασίσουν υπέρ της εκταμίευσης.

Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται με καθυστέρηση μιας εβδομάδας (όπως και όλων των άλλων χωρών), λόγω φόρτου εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ασχολείται εντατικά αυτή την περίοδο με το Ταμείο Ανάκαμψης και την εξέταση των προγραμμάτων των κρατών-μελών. Εν τω μεταξύ, και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει για τον Ιούνιο την κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2022-2025, που αρχικώς είχε προγραμματισθεί για τον Μάιο. Οπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, σε αντίθεση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση, το Μεσοπρόθεσμο είναι ελληνικό πρόγραμμα και δεν υπάρχει δεσμευτική προθεσμία υποβολής του. Σε κάθε περίπτωση, το Μεσοπρόθεσμο, που διαρκεί ένα χρόνο περισσότερο από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, δεν θα διαφέρει ουσιωδώς από το τελευταίο το οποίο υπεβλήθη στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ φέτος, 0,3% του ΑΕΠ το 2022 και στη συνέχεια πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2023 και 2,9% το 2024. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξει η πρόβλεψη για το έλλειμμα. Κρατούν, βεβαίως, πάντα επιφυλάξεις, ανάλογα με την πορεία της τουριστικής σεζόν. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, σημειώνουν, έχει συνταχθεί με πρόβλεψη για τουριστικά έσοδα ίσα με το 45% των εσόδων του 2019, περίπου 8 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή