Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,63% με επιλεκτικές τοποθετήσεις

Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,63% με επιλεκτικές τοποθετήσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη αλλά και αρκετή μεταβλητότητα κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, τη στιγμή που η επιφυλακτικότητα κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές. Αν και μετά τα μέσα της συνεδρίασης εκδηλώθηκαν κάποιες πιέσεις και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε κάποια blue chips, απομακρύνοντας τον Γενικό Δείκτη αρκετά από τα υψηλά ημέρας, ωστόσο το τελευταίο δίωρο οι κραδασμοί και η προσφορά απορροφήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, με την αγορά να κλείνει στις 873 μονάδες.

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις είναι η στρατηγική που κυριαρχεί στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να… επιμείνει, εν αναμονή τόσο των εξελίξεων με την οικονομία και τα αποτελέσματα του «ανοίγματος», όσο και της συνέχισης των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των εισηγμένων του α΄ τριμήνου, με τις τράπεζες να βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο. Πάντως, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η μεταβλητότητα στο Χ.Α. αναμένεται να παραμείνει αυξημένη, καθώς οι προσδοκίες της αγοράς για τον τραπεζικό κλάδο παραμένουν εύθραυστες και θα χρειαστεί λίγο διάστημα ακόμη για να υπάρξει περισσότερη ορατότητα.

Αντιθέτως, τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα στην αγορά ομολόγων, όπου το μπαράζ καθησυχαστικών σχολίων των αξιωματούχων της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί μείωσης του ρυθμού αγορών υπό το PEPP έχει οδηγήσει σε ράλι τις τιμές των κρατικών τίτλων. Χθες σημειώθηκε νέα βουτιά στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς και στο 0,85%, η οποία συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα από του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου, που χθες διαμορφώθηκε στο 0,93%.

Επιστρέφοντας στα του Χ.Α. και ειδικότερα στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 873,61 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 869,81 (+0,20%) και των 878,44 μονάδων (+1,19%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,69 εκατ. ευρώ.  
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,85% στις 2.108,26 μονάδες, ενώ στο -0,09% και στις 1.370,58 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Μυτιληναίος (+3,83%) και Σαράντης (+3,10%), ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Βιοχάλκο, Aegean και Ελλάκτωρ.

Ο τραπεζικός δείκτης ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρας την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και έκλεισε με άνοδο 1% στις 536,06 μονάδες, με την Alpha Bank να υπεραποδίδει και πάλι κλείνοντας στο +2,87%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,85%, την Eurobank στο +0,66%, ενώ απώλειες 1,2% σημείωσε η Πειραιώς. Υπενθυμίζεται πως οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI θα λάβουν χώρα σήμερα, με την ένταξη της Eurobank στον MSCI Greece Standard και τη διαγραφή των Eurobank και Πειραιώς από τον δείκτη Small Cap, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στις ροές του Χ.Α.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του τζίρου στο Χ.Α., ο οποίος έχει ανεβάσει ρυθμούς αυτό το τρίμηνο, η NBG Securities εκτιμά πως η συναλλακτική δραστηριότητα θα σημειώσει ανοδική πορεία το επόμενο διάστημα αλλά και τα επόμενα χρόνια. Στις προβλέψεις, η NBG ενσωματώνει τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει στη συναλλακτική δραστηριότητα του Χ.Α. η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή