Δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας «βλέπει» η ΕΤΕ

Δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας «βλέπει» η ΕΤΕ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά μηνύματα για την ανάκαμψη στέλνει η τελευταία πρόβλεψη της Εθνικής Τράπεζας, που διαπιστώνει διψήφια αύξηση του ΑΕΠ τον Απρίλιο – Μάιο, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι τελευταίες, ανεπίσημες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,7% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση και κατά περίπου 11% τον Μάιο. Ετσι, η διαφαινόμενη τάση όσον αφορά το β΄ τρίμηνο είναι για αύξηση του ΑΕΠ με περίπου διψήφιο ρυθμό. 

Οσο για το πρώτο τρίμηνο, η επικαιροποίηση των στοιχείων της δείχνει μείωση του ΑΕΠ κατά λιγότερο από 7,5% σε ετήσια βάση, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της, τον Μάρτιο, για μείωση κατά 9,5%. Σε τριμηνιαία βάση, για το πρώτο τρίμηνο προβλέπεται αύξηση 1%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές της Εθνικής θεωρούν ότι ενισχύεται η πιθανότητα η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ να υπερβεί το 4,7% που προβλέπει το βασικό της σενάριο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% φέτος, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε στην Κομισιόν στο τέλος Απριλίου.

Αλλά και ο ΟΟΣΑ στο Weekly Tracker of GDP, που διατυπώνει προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο, αν και ανεπίσημες, χρησιμοποιώντας μεθόδους της τεχνητής νοημοσύνης και των τάσεων της Google προβλέπει αυτή τη στιγμή ανάκαμψη 8,1% το β΄ τρίμηνο και περιορίζει την εκτίμησή του για ύφεση σε ετήσια βάση σε 0,6% το πρώτο τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση προβλέπει αύξηση το πρώτο τρίμηνο 1,2%. Το λεγόμενο consensus των επενδυτών, εξάλλου, αναφέρει ότι το πρώτο τρίμηνο είχαμε ύφεση 9,2% και το β΄ τρίμηνο αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%. «Τα διαθέσιμα έως τώρα δεδομένα οικονομικών δεικτών για την περίοδο Απριλίου – Μαΐου δείχνουν έντονα θετική αντίδραση της οικονομικής δραστηριότητας στην άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, προμηνύοντας ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2021», αναφέρει η ανάλυση της Εθνικής (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας).

Βεβαίως, η έντονη ανάκαμψη του ΑΕΠ τον Απρίλιο – Μάιο αντανακλά τη χαμηλή βάση σύγκρισης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παράλληλα όμως, όπως επισημαίνει η ανάλυση, είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης ενός μεγάλου αριθμού δεικτών υψηλής συχνότητας. Συγκεκριμένα:

• Τα στοιχεία της Google αποτύπωσαν έντονη αύξηση της κινητικότητας, κατόπιν της χαλάρωσης των περιορισμών σε χώρους λιανικού εμπορίου και ψυχαγωγίας.

• Οι καθαρές ροές προσλήψεων μισθωτών αυξήθηκαν, κυρίως στους τομείς παροχής υπηρεσιών, εστίασης, διαμονής και υγείας.

• Πρώιμα σημάδια αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας έγιναν εμφανή τον Απρίλιο, πριν ακόμα το επίσημο άνοιγμα του τομέα στις 15 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται αύξηση των διεθνών πτήσεων.

• Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Απρίλιο για τρίτο συνεχή μήνα, στις 97,9 μονάδες – υψηλό 12 μηνών.

• Οι νέες ταξινομήσεις οχημάτων ιδιωτικής χρήσης αυξήθηκαν.

• Ο βιομηχανικός τομέας παρέμεινε ανθεκτικός.

• Τα φορολογικά έσοδα επιβεβαίωσαν την ανοδική τάση στην οικονομική δραστηριότητα.

• Η αξία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών επιταχύνθηκε.

Η Εθνική σημειώνει ότι η εκτίμησή της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7% φέτος ή και υψηλότερα, ενσωματώνει πρόβλεψη για ετήσια αύξηση τουριστικών εσόδων 80%, αλλά 55% χαμηλότερα από το 2019. Εκτιμάται ότι από το τρίτο τρίμηνο και μετά, θα υπερδιπλασιαστεί η τουριστική κίνηση.

Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις προσωρινές εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου στις 4 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή