Στην παραγωγή ενέργειας στρέφεται η ΕΥΑΘ

Στην παραγωγή ενέργειας στρέφεται η ΕΥΑΘ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρουσία της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εγκαινιάζει η Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), επιδιώκοντας κατ’ αρχάς τη μείωση του ενεργειακού της κόστους. Οπως ανέφερε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ανθιμος Αμανατίδης, η ΕΥΑΘ καθίσταται ιδιοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, αναπτύσσοντας στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής θερμικής ενέργειας 5 MW, όπως και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1 MW με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 1.300 Mwh. Τα ενεργειακά αυτά έργα αποτελούν τμήμα της επένδυσης εκσυγχρονισμού της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) με προϋπολογισμό 41 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη προχωρεί και στην επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), η οποία θα επιτρέψει την αύξηση της παραγωγής ύδατος σε 300.000 κυβικά μέτρα, από 150.000 κ.μ. Πρόκειται για έργο 21,4 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει, από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σε αύξηση του κύκλου εργασιών της ΕΥΑΘ σε ποσοστό 30%. «Είμαστε σε επικοινωνία με όμορους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για να τους τροφοδοτήσουμε με νερό», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης.

Ενα ακόμη από τα έργα, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της σύνδεσης των χαμηλών περιοχών Θεσσαλονίκης με τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού στη Σίνδο, ενώ αυτή τη στιγμή «ολοκληρώνονται οι εργασίες στον συγκοινωνιακό κόμβο Κ16, το δυσκολότερο σημείο του έργου».

«Η ΕΥΑΘ υλοποιεί επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ. […] Επισκέφθηκα την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης και διαπίστωσα τα βήματα που γίνονται για να παράγουμε επιπλέον 150.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως. Επισκέφθηκα την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και διαπίστωσα την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμισή της με τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής/θερμικής ενέργειας και το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Ενημερώθηκα για την επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού, για το σύστημα τηλεμετρίας και τηλε-ελέγχου του δικτύου, για τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου των χαμηλών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης μέσω του συγκοινωνιακού κόμβου Κ16», σημείωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ.

«Η ΕΥΑΘ συμμετέχει, ως μέλος μιας ισχυρής κοινοπραξίας, στον διαγωνισμό για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ ύδρευσης της χώρας μας, το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική, ένα έργο-σταθμός, που θα λύσει το αρδευτικό πρόβλημα της περιοχής και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για παρόμοια έργα στο μέλλον και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ως μέλος του ομίλου του Υπερταμείου, η ΕΥΑΘ συνεργάζεται στενά με τις άλλες εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο, στο πλαίσιο του δικτύου καινοτομίας που αποσκοπεί στη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των δημοσίων επιχειρήσεων του χαρτοφυλακίου μας, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας πέρα από τα στενά όρια των εταιρειών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης. Η χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,223 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής την 28η Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή