Vantage Towers: Εντείνει τις επενδύσεις στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών

Vantage Towers: Εντείνει τις επενδύσεις στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης επιδιώκει η Vantage Towers Ελλάς, θυγατρική της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης Vantage Towers, που αγοράζει και κατασκευάζει πύργους τηλεπικοινωνιών, διαθέτοντας 82.000 πύργους σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 5.200 πύργων, ανακοινώνοντας χθες ότι ολοκληρώθηκε η μεταφορά στη Vantage Towers της δραστηριότητας διαχείρισης και αξιοποίησης των παθητικών υποδομών από τη Victus Networks.

«Η εταιρεία επιδιώκει να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω της ανάπτυξης μιας νέας αγοράς, της εκμίσθωσης παθητικών υποδομών, που συμβάλλει στην ανάπτυξη των δικτύων», ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers Ελλάς Αθανάσιος Εξαρχος. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Vivek Badrinath, σημείωσε πως η εταιρεία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει κινητικότητα, εξαγορές και συγχωνεύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή κατά βάση στη μίσθωση κεραιών σε άλλους παρόχους δικτύων. «Το όραμα της εταιρείας μας είναι να ενισχύσουμε ψηφιακά τις αστικές και τις αγροτικές κοινότητες μέσω λύσεων συνδεσιμότητας οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Η επένδυσή μας στη Vantage Towers Greece αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Victus Networks είναι κοινή εταιρεία των Vodafone και Wind που ιδρύθηκε το 2014 με αντικείμενο τη διαχείριση του δικτύου των δύο εταιρειών. Πέρυσι ιδρύθηκε η Vantage Towers Ελλάδας, στην οποία μεταφέρθηκε η ιδιοκτησία και η διαχείριση των σταθμών βάσης των Vodafone και Wind. Στο πλαίσιο αυτό, η Vodafone Ελλάδας και η Wind Hellas προχώρησαν σε συμφωνία μίσθωσης των εγκαταστάσεών τους με τη Vantage Towers Greece, αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, δηλαδή 32 ετών συνολικά.

Η Vantage Towers Greece διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 815 εκατ. ευρώ, κύκλο εργασιών 126 εκατ. ευρώ και με βάση τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), που διαμορφώνονται σε 53 εκατ. ευρώ, ανήκει στις 50 κορυφαίες ελληνικές εταιρείες. Απασχολεί συνολικά 90 εργαζομένους –εκ των οποίων οι 71 προέρχονται από τη Victus–, με τις 5.200 εγκαταστάσεις της να διατίθενται σε 20 διαφορετικούς μισθωτές, από τους οποίους οι δύο μεγαλύτεροι είναι η Vodafone και η Wind. Στους χρήστες των εγκαταστάσεων της Vantage Towers ανήκουν, μεταξύ άλλων, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και η Digea, με την εταιρεία να έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη «Συμμετοχές 5G» για την υποστήριξη επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εφαρμογές και υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων πέμπτης γενιάς.

Η δραστηριότητα της Vantage Towers, που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό εταιρεία ακινήτων, περιλαμβάνει τη μίσθωση των πύργων τηλεπικοινωνιών (η εταιρεία διαθέτει 1,7 μισθωτές ανά πυλώνα) και επιτρέπει την αποτελεσματικότερη κατά 40% διαχείρισή τους σε σχέση με το εάν οι σταθμοί βάσης παρέμεναν στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας EY, η δραστηριότητα των εταιρειών διαχείρισης πύργων τηλεπικοινωνιών οδηγεί σε εξοικονόμηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο (όπου υπάρχουν συνολικά τρεις ομοειδείς εταιρείες), 31 δισ. δολαρίων. Η ελληνική πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική, καθώς, παρά την πρόοδο που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια, το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης ενός σταθμού βάσης παραμένει μακρύ, αφού υπολογίζεται ότι απαιτείται περίπου ενάμισης χρόνος. Αντίθετα, στη Γερμανία δεν χρειάζονται πάνω από δύο μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή