Χρηματιστήριο: Ανέβασε ταχύτητα και έκλεισε στις 913 μονάδες

Χρηματιστήριο: Ανέβασε ταχύτητα και έκλεισε στις 913 μονάδες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλά ημέρας και στις 913 μονάδες σκαρφάλωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, με την κινητικότητα των επενδυτών να αυξάνεται στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας η υποτονικότητα ήταν αυτή που κυριάρχησε, ωστόσο προς το τέλος η αγορά «ανέβασε» ταχύτητα, και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν για μία ακόμη φορά οι τραπεζικές μετοχές ενώ με ικανοποιητικά κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των blue chips.

Το διαδικτυακό roadshow του Χ.Α. (Greek Investment Forum in New York) που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, αναμένεται να δώσει σημαντικά μηνύματα για τις διαθέσεις των Αμερικανών επενδυτών στα ελληνικά assets, ενώ άλλο ένα σημαντικό τεστ για το επενδυτικό ενδιαφέρον αποτελεί και η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το σενάριο μιας σημαντικής διόρθωσης του Χ.Α. έχει απομακρυνθεί, ενώ το επόμενο διάστημα εκτιμάται πως έχει σημαντικές πιθανότητες να πάρει τα… πάνω του χάρη τόσο στις επιχειρηματικές εξελίξεις όσο και στην οικονομία η οποία βρίσκεται προ των πυλών της μεγάλης επανεκκίνησης μετά το σοκ της πανδημίας.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,27% στις 913,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,86 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη να εντοπίζονται στις 889 και 860 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 910 και 920 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 1,56% στις 2.220,17 μονάδες, ενώ στο +0,14% και στις 1.426,65 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι ΔΕΗ (+2,74%), Jumbo (+2,28%) και ΟΤΕ (+2,01%), ενώ απώλειες κατέγραψαν μόνο δύο τίτλοι, οι Τέρνα Ενεργειακή (-0,67%) και ΕΛΕΠ (-0,15%).

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,3% στις 577,96 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,60%, τη Eurobank στο +2,65%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,24% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,92%.

Η διαδικασία βελτίωσης της ψυχολογίας τόσο των καταναλωτών όσο και των επενδυτών αποκαθίσταται με βραδύ ρυθμό, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Αυτό, όπως επισημαίνει, αποτυπώνεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο που καταγράφει συναλλακτική υποτονικότητα αρνούμενο στην παρούσα φάση να προεξοφλήσει τις μελλοντικά καλύτερες ημέρες, με τους επενδυτές να ζητούν ουσιαστικούς θετικούς καταλύτες για να αναλάβουν νέους επενδυτικούς κινδύνους. Η αγορά αναμένει επομένως την εξειδίκευση των όρων της ΑΜΚ της Alpha Bank, ενώ η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Aegean αναμένεται να στεφθεί από επιτυχία, με τους παλαιούς μετόχους να υπερκαλύπτουν την έκδοση.

Εν όψει των παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνει τις κινήσεις σε στενό εύρος γύρω από τις 900 μονάδες, με τις 908 μονάδες να αποτελούν ισχυρό οχυρό που θα απαιτήσει ενισχυμένους όγκους για να υπερπηδηθούν «πειστικά». Παράλληλα, το ελληνικό κοινό αναζητά τις επενδυτικές επιλογές στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, διαδικασία που οδηγεί σε αφύπνιση πολλών μετοχών τις τελευταίες ημέρες χωρίς να συντρέχουν πάντα επαρκείς λόγοι που να τη δικαιολογούν.

Την ίδια ώρα, το σενάριο υποχώρησης αισθητά κάτω από τις 870 μονάδες δεν πιθανολογείται παρά μόνον ως αποτέλεσμα αναταράξεων των διεθνών αγορών, στον βαθμό που υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής ή άλλες εξωγενείς διαταραχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή