Τα κέρδη στις τράπεζες κράτησαν το Χρηματιστήριο στις 913 μονάδες

Τα κέρδη στις τράπεζες κράτησαν το Χρηματιστήριο στις 913 μονάδες

Υποστηρικτικά στην πορεία προς τις 950 μονάδες λειτουργούν οι διανομές μερισμάτων, τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου και οι ΑΜΚ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμυντικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την καταγραφή νέων υψηλών 16 μηνών κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ακολουθώντας την επιφυλακτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ ο τζίρος τείνει να επανέλθει, αργά αλλά σταθερά, στα υψηλά επίπεδα του προηγούμενου διαστήματος. Παρά τις πιέσεις, πάντως, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρήσει τις 913 μονάδες, χάρη στην άνοδο των τραπεζών, τη στιγμή που στο επίκεντρο βρέθηκαν η νέα πολύ επιτυχημένη έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με το «άνοιγμα» του 10ετούς ομολόγου, η έκδοση ΑΤ1 τίτλου από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και το roadshow του Χ.Α. που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα μηνύματα από την πρώτη ημέρα των επαφών των ελληνικών εισηγμένων με τους επενδυτές, στο πλαίσιο του Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης, είναι θετικά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο και τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο της μείωσης των NPEs, τις εξελίξεις από το μέτωπο των αυξήσεων κεφαλαίου, τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ώθηση της ανάπτυξης ενόψει και της εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο κλάδος της Πληροφορικής, καθώς και εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων συγκεντρώνουν επίσης ενδιαφέρον από τα funds – πέραν των blue chips.

Εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως βλέπουν εφικτή την περιοχή των 950 μονάδων στον Γενικό Δείκτη για το επόμενο διάστημα, με τη μεταβλητότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενόψει και της εκπνοής των παραγώγων. Υποστηρικτικά πάντως λειτουργούν οι διανομές μερισμάτων, η καλή εικόνα των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου αλλά και η ολοκλήρωση των εν εξελίξει αυξήσεων κεφαλαίου.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02% στις 913,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,71 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη να εντοπίζονται στις 900 και 891 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 920 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε επίσης οριακά κατά 0,03% στις 2.219,48 μονάδες, ενώ στο -0,35% και στις 1.421,64 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη έκλεισαν μόνο η Ελλάκτωρ (+4,36%), η Fourlis (+2,03%), η Βιοχάλκο (+0,65%) και η Lamda Development (+0,41%), ενώ απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,85%, στις 588,66 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +2,61%, τη Eurobank στο +2,44%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,48% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +2,98%.

Τα συνεχιζόμενα καλά εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου σε κάποιους κλάδους, οι μακροοικονομικοί δείκτες αλλά και τα πολυαναμενόμενα πακέτα ανάκαμψης, συντηρούν την αισιοδοξία στο Χ.Α. σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπως έχει σημειώσει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Τεχνικά, η επιβεβαιωμένη υπέρβαση του εύρους αντίστασης 895-907 μονάδων του Γενικού Δείκτη αυξάνει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 920 μονάδων, με επόμενη σημαντική αντίσταση τις 950 μονάδες.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί. Η υποστήριξη της κεφαλαιαγοράς από καλά εταιρικά αποτελέσματα, βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών, πολιτική σταθερότητα (αποφυγή εκλογών), αλλά και άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων και των προγραμμάτων ανάκαμψης, συντηρεί τις προσδοκίες», τονίζει ο οικονομολόγος.

Παρά τη μεταβλητότητα που είναι πιθανό να παραμείνει, εκτιμάται ότι είναι εφικτοί υψηλότεροι στόχοι για τον Γενικό Δείκτη για τη συνέχεια, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή