Χρηματιστήριο: Επενδυτική άπνοια με «αυγουστιάτικο» τζίρο

Χρηματιστήριο: Επενδυτική άπνοια με «αυγουστιάτικο» τζίρο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπια κέρδη λίγο πάνω από τις 900 μονάδες κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών και με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, όπως έδειξε και η συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία διαμορφώθηκε σε υποτονικά επίπεδα, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν επιφυλακτικό.

Τα τρέχοντα επίπεδα ταλαιπωρούν εδώ και καιρό την αγορά, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν, με την επενδυτική κοινότητα να φαίνεται πως περιμένει τα πρώτα απτά αποτελέσματα από το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού για να αξιολογήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ παρά τους εμβολιασμούς η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού διατηρεί τη νευρικότητα στο περιβάλλον των funds και τους φόβους για την πιθανότητα ξεσπάσματος ενός νέου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το βασικό σενάριο για το Χ.Α. το επόμενο διάστημα παραμένει η πλαγιοανοδική κίνηση με απότομες διορθώσεις τιμών. Παράλληλα επισημαίνουν πως η πορεία της εγχώριας οικονομίας τίθεται υπό συνεχή αξιολόγηση, όπως και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, δεδομένου ότι απαιτείται ακόμα δρόμος να καλυφθεί ώστε να μπορούμε να μιλάμε για επαναφορά στην κανονικότητα. 

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 910,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,41 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,23% στις 2.201,23 μονάδες, ενώ κατά 0,55% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.432,33 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (+2,39%), Aegean (+2,30%) και ΟΤΕ (+1,80%), ενώ απώλειες 2,22% κατέγραψε η Ελλάκτωρ και πτώση άνω του 1% οι Titan, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,54% στις 575,83 μονάδες, με την Alpha Bank να υπεραποδίδει κλείνοντας στο +2,25%, τη Eurobank στο +0,12%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 0,31% και την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει σταθεροποιητικά στα 1,52 ευρώ.

Το επίπεδο των 900 μονάδων στο ελληνικό Χρηματιστήριο φαίνεται «στοιχειωμένο», μια και για πολλά χρόνια προβληματίζει την αγορά, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Ο τζίρος δεν είναι σταθερός, κάτι που προβληματίζει, ενώ οι αγορές είναι σε επιλεγμένους τίτλους, όπως προσθέτει, ενώ ακολουθούν δύο σημαντικές αυξήσεις μέσα στο καλοκαίρι, αυτές της Alpha Bank και της Ελλάκτωρ, γεγονός που σημαίνει ότι θα τραβήξουν μέρος της ρευστότητας.

Σε γενικές γραμμές, όπως επισημαίνει ο αναλυτής, πλέον οι αποτιμήσεις έχουν γίνει σε αρκετές περιπτώσεις απαιτητικές, παρ’ όλα αυτά η αγορά μπορεί να προεξοφλήσει το τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια. Η Αμερική αρχίζει και ψάχνει τρόπους να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, αν και δεν είναι και το πιο απλό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση. Από την άλλη, η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί για να συντηρήσει τα χαμηλά επιτόκια. Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει και δείχνει τα δόντια του, ενώ μένει να δούμε πώς θα πάνε τα επόμενα τρίμηνα.

Η Ελλάδα δείχνει ανθεκτικότητα, με τις προβλέψεις για υψηλή ανάπτυξη από πολλούς οίκους ακόμα και το 2021 να είναι πάνω από 5%. Μένει βέβαια να δούμε τι θα κάνει ο τουρισμός σε σχέση με πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή