Η Αθήνα δεν ακολούθησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Αθήνα δεν ακολούθησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιφυλακτικότητα και η συναλλακτική υποτονικότητα κυριάρχησαν και πάλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να μην «ξεκολλά» από τη συσσώρευση στην οποία έχει ουσιαστικά εγκλωβιστεί από τις αρχές του μήνα, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Αν και δεν έλειψαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, οι πωλητές ήταν αυτοί που διατήρησαν τα ηνία στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Οπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά εγχώριοι χρηματιστηριακοί αναλυτές, η θερινή ραστώνη έχει επηρεάσει και τα συναλλακτικά δεδομένα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τα τεχνικά δεδομένα να παραμένουν αμετάβλητα. Το Χ.Α. μας έχει συνηθίσει τις τελευταίες ημέρες να χάνει την ώθηση που δέχεται στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ρίχνοντας τους ρυθμούς στη συνέχεια, και να κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης γύρω από τις 900 μονάδες. Αυτό αν και δεν κλείνει τον δρόμο προς τις 950 μονάδες, ωστόσο δημιουργεί προϋποθέσεις για διόρθωση βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ειδικά εάν το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι αρνητικό.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την πορεία της χθεσινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,05% στις 909,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,13 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει οριακά ανοδική, όπως επισημαίνει η Merit Securities, με τον κινούμενο μέσο όρο 30 ημερών στις 903 μονάδες. Σημείο στήριξης είναι οι 903 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 920 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε επίσης οριακά, κατά 0,09% στις 2.199,28 μονάδες, ενώ στο -0,03% και στις 1.431,84 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips τα πρόσημα ήταν μοιρασμένα, χωρίς να υπάρξουν ακραίες κινήσεις. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Lamda Development (+2,34%) και ακολούθησε η Βιοχάλκο (+1,57%), ενώ στον αντίποδα πτώση 2,25% σημείωσε η Aegean, στο -1,87% έκλεισαν ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Μυτιληναίος, και στο -0,95% ο ΑΔΜΗΕ. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,21% στις 574,64 μονάδες, με την Alpha Bank να παραμένει στο επίκεντρο καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ΑΜΚ, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με κέρδη 0,62%, τη Eurobank να κλείνει σταθεροποιητικά στο 0,86 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 1,07% και την Τράπεζα Πειραιώς να καταγράφει πτώση της τάξης του 0,79%.

Συνεχίζεται η συσσώρευση εντός στενού εύρους τιμών (3% διακύμανση για σχεδόν ολόκληρο τον Ιούνιο) για την εγχώρια αγορά, ενώ έχουν ξεκινήσει οι αποκοπές μερισμάτων αρκετών τίτλων, μεταξύ των οποίων και ορισμένων με αυξημένη βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services. Ετσι, όπως καταλήγει, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή βραχυπρόθεσμα, καθώς δεν αποκλείεται διόρθωση τιμών προτού η αγορά δει νέα υψηλότερα επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, ήπιες πιέσεις ασκήθηκαν στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να ενισχύεται στο 0,826%, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από τα επίπεδα του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου (0,864%), ενώ στα θετικά συνεχίζει να κινείται εδώ και μία εβδομάδα η απόδοση του 5ετούς, στο 0,042%, μετά το ιστορικό χαμηλό του -0,012% που είχε σημειώσει στα μέσα του μήνα. Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας στρέφουν τους επενδυτές στο ρίσκο, ενώ μειώνουν τις θέσεις τους στην αγορά χρέους, κάτι που είχε προβλεφθεί από τους αναλυτές, ειδικά λόγω του ανοίγματος της Ευρώπης από τις αρχές του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή