Στο 1,2 ευρώ ανά μετοχή η ανώτατη τιμή για την ΑΜΚ της Alpha

Στο 1,2 ευρώ ανά μετοχή η ανώτατη τιμή για την ΑΜΚ της Alpha

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,20 ευρώ ανά μετοχή ορίστηκε η ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank που ξεκινάει –εκτός απροόπτου– τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. Η τιμή αυτή ορίζεται ως το ανώτατο όριο βάσει του οποίου μπορούν να εγγραφούν οι Ελληνες μέτοχοι στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης, που θα ξεκινήσει παράλληλα με τη διαδικασία του book building, δηλαδή τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης μέσω διεθνούς βιβλίου προσφορών. Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών τη Δευτέρα προϋποθέτει ότι σήμερα θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ, κάτι που θεωρείται βέβαιο.

Να σημειωθεί επίσης ότι η 28η Ιουνίου έχει οριστεί ως ημερομηνία καταγραφής για την κατά προτεραιότητα κατανομή και με δεδομένο τους χρόνους που χρειάζεται το Χ.Α. για την εκκαθάριση των συναλλαγών, συνήθως Τ+2, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα μετά τη συναλλαγή, απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν έως χθες 24 Ιουνίου.

Ο καθορισμός του 1,20 ευρώ ως ανώτατης τιμής ανά μετοχή συνιστά την ανώτατη τιμή βάσει της οποίας θα έχουν δικαίωμα προεγγραφής οι Ελληνες μέτοχοι και συγκεκριμένα το retail τμήμα, που σύμφωνα με τα στοιχεία αντιπροσωπεύει το 14% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Αλλο ένα περίπου 8% ελέγχουν Ελληνες θεσμικοί και το υπόλοιπο ελέγχεται από ξένους θεσμικούς, στους οποίους συγκαταλέγεται και το ΤΧΣ. Ουσιαστικά, η τιμή θα καθοριστεί από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, βάσει της οποίας θα κλείσει και το βιβλίο προσφορών, που πιθανολογείται ότι θα διαμορφωθεί χαμηλότερα του 1,20 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό προεξοφλεί την έκδοση των νέων μετοχών με discount σε σχέση με την ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν και τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, που διαμορφώθηκε στο 1,142 ευρώ ανά μετοχή (άνοδο κατά 0,62%). Το discount εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 15% από την ανώτατη τιμή διάθεσης. Σε κάθε περίπτωση, η τιμή του 1,20 αποτελεί το ανώτατο όριο βάσει του οποίου θα κατανεμηθούν και οι αδιάθετες μετοχές που θα προκύψουν από την ΑΜΚ, ο αριθμός των οποίων δεν αναμένεται ότι θα είναι υψηλός με βάση τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί. Ανάλογα με την τιμή που θα κλείσει, θα καθοριστεί και ο αριθμός των μετοχών που θα εκδοθούν, που κυμαίνεται από 660 εκατ. έως 800 εκατ. μετοχές.

Να σημειωθεί ότι σε πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων του προεξοφλείται ότι θα προχωρήσει και ο βασικός μέτοχος της Alpha Bank Τζον Πόλσον που ελέγχει ποσοστό 6,42% των μετοχών της τράπεζας, ενώ σήμερα αναμένεται να έχει αποσαφηνιστεί και η στάση σε ό,τι αφορά το τελικό ποσοστό συμμετοχής στην ΑΜΚ από την πλευρά του ΤΧΣ που ελέγχει το 10,9% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή