Στην αγορά των πράσινων ομολόγων ετοιμάζεται να μπει η Ελλάδα

Στην αγορά των πράσινων ομολόγων ετοιμάζεται να μπει η Ελλάδα

3' 56" χρόνος ανάγνωσης

Τα πράσινα ομόλογα γίνονται όλο και περισσότερο ο κανόνας παρά η εξαίρεση στον παγκόσμιο χάρτη των εκδοτών και ειδικά στην Ευρώπη, και το ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να μείνει εκτός αυτής της νέας τάσης, την οποία έχουν χαιρετίσει οι επενδυτές διεθνώς.

Από το 2020 όλο και περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης σπεύδουν να επωφεληθούν από την ισχυρή ζήτηση των επενδυτών για τίτλους με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, λόγω και της αύξησης της ευαισθητοποίησης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και της στροφής της πολιτικής στην πράσινη οικονομία, εξελίξεις τις οποίες και έφερε στο προσκήνιο η πανδημία του κορωνοϊού. Ηδη, ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν κάνει αυτό το βήμα (π.χ. Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εθνική Τράπεζα) εκδίδοντας τίτλους των οποίων τα κεφάλαια προορίζονται για τη χρηματοδότηση φιλικών προς το περιβάλλον προγραμμάτων, και σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται ήδη η έκδοση του πρώτου πράσινου κρατικού ομολόγου της Ελλάδας, μια κίνηση η οποία ωστόσο δεν εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί το τρέχον έτος, αλλά αφορά το πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η επικέντρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές πράσινων τίτλων αλλά και στα έργα πράσινης ανάπτυξης (νέα ή υφιστάμενα), τα οποία θέτει στο προσκήνιο η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργεί ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα να μπει σε αυτό το κλαμπ των χωρών. Σύμφωνα με αναλυτές που μιλούν στην «Κ», η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ενταχθεί στον χορό των πράσινων εκδόσεων, και μάλιστα εντός του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 140 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αντληθεί συνολικά μέσω εκδόσεων πράσινων κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, με τα ευρωπαϊκά κράτη να αντιπροσωπεύουν το 90% αυτών, σύμφωνα με μελέτη της Linklaters, μετατρέποντας έτσι την ήπειρο σε έναν σημαντικό παίκτη στην αγορά. Η πλειονότητα των 16 χωρών που έχουν προχωρήσει σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων είναι στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Το πρώτο πράσινο ομόλογο εκδόθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη δεκαετία που ακολούθησε τα πράσινα ομόλογα ήταν ένα μικρό κομμάτι της αγοράς. Ωστόσο, από το 2016 έχει σημειωθεί μια σημαντική αύξηση των πράσινων  εκδόσεων, η οποία και εντάθηκε το 2020, με τις κρατικές εκδόσεις να μπαίνουν δυναμικά στο «παιχνίδι», λόγω (αρχικά) της Συμφωνίας των Παρισίων για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής (2015) και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας έτσι ώστε να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη το 2050, καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο και σχεδιάζει να συγκεντρώσει περίπου το 30% των κεφαλαίων του μέσω της έκδοσης πράσινων ομολόγων. Πάντως, σε σχετικούς όρους αυτή η αγορά παραμένει μικρή, κάτι που «μεγαλώνει» τις προοπτικές της. Οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη κινήθηκαν μόλις στο 0,5% των συνολικών εκδόσεων του 2020 και είναι στο 3%, προς το παρόν, των συνολικών εκδόσεων του 2021.

Σε ανάλυσή της η Bank of America συνέστησε στην κυβέρνηση της Ελλάδας αλλά και σε εκείνες σε Ισπανία, Φινλανδία, Αυστρία και Πορτογαλία να κάνουν το βήμα αυτό, και μάλιστα άμεσα. Οπως εκτιμά, η ΕΚΤ και η Ε.Ε. αναμένεται να ενθαρρύνουν αυτές τις κινήσεις και να προσφέρουν υψηλότερα όρια εκδόσεων για τους πράσινους τίτλους, λόγω και της έντονης στροφής που υπάρχει στην πολιτική τους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η δομή της ζήτησης για τέτοιου είδους ομόλογα φαίνεται να στρέφεται προς τους λιγότερο ασταθείς και πιο ποιοτικούς επενδυτές της Ευρωζώνης και αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τους οργανισμούς διαχείρισης χρέους, όπως αυτός της Ελλάδας», σημειώνει στην «Κ» ο Ερχον Σάτκο, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America. Οπως επισημαίνει, δεν παίζει ρόλο το ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, καθώς αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια ελκυστική αγορά, όπως έχουν δείξει και όλες οι πρόσφατες εκδόσεις χρέους στις οποίες έχει προχωρήσει. Σε ό,τι αφορά το πότε θα πρέπει να κάνει αυτό το βήμα η χώρα, κατά τον κ. Σάτκο η στήριξη της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα θα είναι ισχυρότερη από τώρα έως το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ ακολουθούν οι επανεπενδύσεις, έτσι χρονικά το επόμενο έτος αποτελεί μια καλή ευκαιρία.

Και ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING, θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ενταχθεί στη λίστα των χωρών που εκδίδουν πράσινα ομόλογα. Η αγορά είναι αρκετά ώριμη ώστε ακόμη και «μικρότεροι» εκδότες όπως η Ελλάδα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει, όπως σημειώνει. Επίσης, όπως τονίζει ο κ. Μπουβέ, το Ταμείο Ανάκαμψης βοηθά τα κράτη να δημιουργήσουν το πλαίσιο των πράσινων ομολόγων τους και να προσδιορίσουν τις επιλέξιμες δαπάνες, αν και ήδη η Ελλάδα θα λάβει σημαντικά κεφάλαια για κινήσεις με «πράσινο» πρόσημο. 

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο πράσινο ομόλογο και ένας από αυτούς είναι να δώσει κίνητρο σε ακόμη περισσότερες αντίστοιχες εκδόσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT