Χρηματιστήριο: Πτώση 1,09% με αναιμικό τζίρο 37,45 εκατ. ευρώ

Χρηματιστήριο: Πτώση 1,09% με αναιμικό τζίρο 37,45 εκατ. ευρώ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδύναμο να ξεφύγει από την πτωτική πορεία του τελευταίου διαστήματος εμφανίστηκε και χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διατηρούν τα ηνία της συνεδρίασης, ενώ το σκηνικό συναλλακτικής καχεξίας ήταν για μία ακόμη ημέρα κυρίαρχο και μάλιστα εντονότερο. Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στις 876 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, με τις πιέσεις να «αφορούν» το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό και έτσι έντονους «κραδασμούς» δέχτηκε η πλειονότητα των τραπεζών, καθώς και αρκετοί τίτλοι από την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Οπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, οι αντλήσεις κεφαλαίων από τις εταιρείες στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να μην μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική τάση των διεθνών αγορών. Παράλληλα, οι έντονες ανησυχίες που προκαλεί η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης «Δέλτα», με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας και του τουρισμού, πλήττουν την επενδυτική διάθεση, ιδιαίτερα σε «ευάλωτες» αγορές, όπως άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα στον τζίρο. Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 876,96 μονάδες και κοντά στα κατώτερα επίπεδα στήριξης, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,45 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,07% στις 2.118,73 μονάδες, ενώ απώλειες 1,30% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.386,48 μονάδες. Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, μόνο τρεις τίτλοι κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη, η Βιοχάλκο στο +0,11%, η Coca-Cola στο +0,49% και η Σαράντης στο +1,59%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Aegean, κλείνοντας με πτώση 4%, και ακολούθησαν η ΕΥΔΑΠ στο -2,89% και η Μυτιληναίος στο -2,37%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,37% στις 543,50 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Μαΐου, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,58%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 2,98%, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,97%, ενώ με κέρδη 0,45% ξεχώρισε η Eurobank.

Η ρηχότητα της ελληνικής αγοράς μπορεί να δημιουργεί ανασφάλεια, ειδικά όταν κάποιος βλέπει νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street, παρόλα αυτά μία διόρθωση και μάλιστα χαμηλού τζίρου είναι λογική και καλοδεχούμενη, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Μην ξεχνάμε παράλληλα, όπως προσθέτει, πως λόγω της ρηχότητας μπορεί μία συνεδρίαση να επαναφέρει και πάλι την ανοδική τάση στο προσκήνιο. 

Τεχνικά και βραχυπρόθεσμα το επίπεδο των 900 μονάδων έχει γίνει από στήριξη αντίσταση και χρειάζεται κατοχύρωση για να δοκιμαστούν και πάλι οι 915 μονάδες ή οι 945 μονάδες, σημειώνει ο αναλυτής, με τις 875-880 μονάδες να προσφέρουν πάντως σημαντική στήριξη. Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμά, ο Γενικός Δείκτης θα «κοιτάξει» προς τις 1.000 μονάδες ψάχνοντας την αφορμή.

«Μπορεί οι τζίροι να είναι “καλοκαιρινοί‘‘, παρόλα αυτά μπροστά μας έχουμε την πώληση της ΔΕΠΑ, την αναδοχή της Εγνατίας και την παρουσίαση του project του Ελληνικού. Αν πούμε ότι μία αγορά χρειάζεται καύσιμα, τότε κάλλιστα το ελληνικό Xρηματιστήριο συγκεντρώνει όλες εκείνες τις πιθανότητες γι’ αυτό τα επόμενα χρόνια», σημειώνει. Ηδη τα αποτελέσματα των εταιρειών αρχίζουν και έχουν σημαντικές θετικές αλλαγές, ενώ μένει να αρχίσουμε να βλέπουμε τα νούμερα να αντικατοπτρίζονται και στην ελληνική οικονομία. Η αγορά απλώς θα προεξοφλεί καταστάσεις και σταδιακά θα τραβάει πάνω της όλο και περισσότερους επενδυτές», καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή