Εστίαση: Ζητεί «πάγωμα» εξώσεων και διατήρηση μειωμένων ενοικίων

Εστίαση: Ζητεί «πάγωμα» εξώσεων και διατήρηση μειωμένων ενοικίων

Μικρότερα μισθώματα βάσει της μείωσης του τζίρου προτείνει η Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστολή των εξώσεων μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, καθώς και διατήρηση του μέτρου της μείωσης ενοικίων, και μάλιστα όχι οριζοντίως, αλλά εναλλακτικά με βάση τη μείωση του τζίρου κάθε επιχείρησης, θα προτείνει η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) στη συνάντηση που πρόκειται να έχει αύριο με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Ο λόγος; Η μείωση του τζίρου φτάνει ακόμη και το 70%, ενώ αρκετές επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που έχουν αποκλειστικά εσωτερικούς χώρους ή στεγάζονται σε εμπορικά κέντρα, παρέμεναν έως τώρα κλειστές και δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν από τις 15 Ιουλίου με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση.

Αν και μέχρι τώρα, σύμφωνα με την εικόνα που έχει η ΕΠΟΕΣ, είναι λίγες οι περιπτώσεις που ιδιοκτήτης ακινήτου και επιχείρηση εστίασης έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια λόγω αγωγής εξώσεως του πρώτου σε βάρος της δεύτερης, αυτό που φοβάται ο κλάδος είναι ότι από την 1η Αυγούστου στην ουσία θα σταματήσει να υπάρχει το σφιχτό «δίχτυ ασφαλείας» που υπάρχει έως τώρα, τα προστατευτικά μέτρα, τα οποία έχουν κατ’ εξαίρεση παραταθεί και για τον μήνα Ιούλιο. Σημειώνεται ότι το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας έχει παραταθεί για τους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού και για τον μήνα Ιούλιο, ενώ σε ό,τι αφορά το μέτρο της καταβολής μειωμένων ενοικίων κατά 40% ο κλάδος αναμένει ότι θα ισχύσει και τον τρέχοντα μήνα, τουλάχιστον για τους κλειστούς χώρους εστίασης.

Αυτό που επισημαίνουν στελέχη της ΕΠΟΕΣ που μίλησαν στην «Κ» είναι ότι τον Αύγουστο καταστήματα που δεν έχουν λειτουργήσει καθόλου έως τώρα ή έχουν λειτουργήσει ελάχιστα, θα κληθούν ξαφνικά τον Αύγουστο να καταβάλουν πλήρη ενοίκια και μισθούς, χωρίς, βεβαίως, να μπορούν για ένα μήνα να προβούν και σε μειώσεις προσωπικού. Τούτο θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των επιχειρήσεων και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και μαζικά «λουκέτα». Κάποιες, δε, από τις επιχειρήσεις οι οποίες ιδρύθηκαν το 2020 έχουν εξαιρεθεί από τα μέτρα στήριξης του κλάδου της εστίασης, παρά το γεγονός ότι για πολύ μεγάλο διάστημα έχουν σχεδόν μηδενικά έσοδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κατάστημα της αλυσίδας TGI Fridays στο Golden Hall, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πέρυσι, όμως στην ουσία έχει δουλέψει ελάχιστο χρονικό διάστημα, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν για τους κλειστούς χώρους και τα εμπορικά κέντρα. Ακόμη, όμως, και τα καταστήματα που ανήκουν σε αλυσίδες και επιτρέπεται να λειτουργήσουν, έχουν πολύ χαμηλούς τζίρους. Πολλά από αυτά τα καταστήματα βρίσκονται σε αεροδρόμια, όπου η κίνηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και μετά το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ενισχυθεί ελαφρώς η κίνηση σε όσα βρίσκονται σε εθνικές οδούς (σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών – ΣΕΑ).

Τέλος, η ΕΠΟΕΣ θα θέσει στη συνάντηση για ακόμη μία φορά το αίτημα για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 11%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή