Χρηματιστήριο: Δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη του

Χρηματιστήριο: Δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη του

Η αγορά αγνόησε τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν για υψηλότερη ανάπτυξη φέτος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η μίνι.. επιδρομή των πωλητών στις τελικές δημοπρασίες δεν άφησε τον Γενικό Δείκτη να διατηρήσει τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα και για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης. Και όλα αυτά, παρά την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών και το νέο άνοιγμα σε ιστορικά υψηλά στη Wall Street. Ο τζίρος συνεχίζει να είναι ισχνός, προβληματίζοντας αρκετά τους αναλυτές ως προς το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη ανοδική τάση στο Χ.Α. το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι όσο πλησιάζει ο Αύγουστος η συναλλακτική δραστηριότητα θα είναι όλο και πιο περιορισμένη λόγω… αδειών. Οι πιέσεις στις τράπεζες ήταν αυτές που κυριάρχησαν και πάλι, ενώ αρνητική ήταν η εικόνα και στα περισσότερα blue chips, με λίγες εξαιρέσεις, με την αγορά να… αγνοεί ξεκάθαρα τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν για υψηλότερη ανάπτυξη φέτος.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 877,22 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 883,66 μονάδες (+0,58%) και ο τζίρος ανήλθε στα 42,21 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού δείκτη παραμένει πτωτική, με τα σημεία στήριξης να αποτελούν οι 870 και 860 μονάδες και το σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 2.114,39 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,08% και στις 1.400,74 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, χάρη στο +5,73% της Attica Bank, το +4,92% της Ιντρακόμ και τα κέρδη άνω του 3% σε Cenergy, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης.

Από τα blue chips, ανοδικά «διασώθηκαν» μόνο έξι τίτλοι, με τη Lamda Development να ξεχωρίζει στο +3,20% και τις Coca-Cola και Βιοχάλκο να σημειώνουν κέρδη ενώ του 1%, ενώ πιέσεις της τάξης του 3,33% δέχτηκε η Eagan και στο -2,47% έκλεισαν τα ΕΛΠΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 532,91 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,40%, τη Eurobank στο -0,93%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,23% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,21%.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο «οδηγός» του Χ.Α. και η ανάκαμψή του είναι κρίσιμη για να επιστρέψει η ελληνική αγορά σε ανοδική τροχιά. Η ενδεχόμενη συμμετοχή και των τραπεζών θα συμβάλει στην επαναφορά του προς τις 900 μονάδες, όπως σημειώνουν αναλυτές.

Η αγορά εμφανίζεται προς το παρόν πάντως επιφυλακτική, έστω κι αν οι οίκοι εκτιμούν ότι οι προοπτικές των τραπεζών είναι θετικές, με την Axia χθες να επισημαίνει πως μετά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις με τα επιχειρηματικά τους σχέδια, διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τις μετοχές τους. Κατά την άποψή της, οι μετοχές τους συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σχέση με τη «δίκαιη» αξία τους και αναμένει σημαντική αύξηση της κερδοφορίας και των αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Ετσι, για τη Eurobank δίνει τιμή – στόχο το 1,10 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή – στόχος παραμένει στα 4,30 ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνεται στα 2,15 ευρώ (δεν καλύπτει την Alpha Bank, καθώς ήταν ανάδοχος στην ΑΜΚ). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή