Η ηλεκτροδότηση της Κρήτης έγινε πιο «πράσινη» και πιο φθηνή

Η ηλεκτροδότηση της Κρήτης έγινε πιο «πράσινη» και πιο φθηνή

Στα οφέλη της διασύνδεσης με την Πελοπόννησσο αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Μέτρα για την «πράσινη» μετάβαση της Κρήτης εξήγγειλε από το βήμα του 5ου Παγκρήτιου Συνεδρίου, που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Οπως είπε, στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τα απόβλητα θα υπάρχει διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών έργων έως 500 kW, συνολικής ισχύος 100 MW και συστημάτων αυτοπαραγωγής 40 MW. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ενώ όπως είπε ο υπουργός με την ολοκλήρωση και της μεγάλης διασύνδεσης με την Αττική απελευθερώνεται ηλεκτρικός χώρος για επιπλέον 2.500 MW στο νησί. Ο υπουργός εξήγγειλε επίσης επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής της Κρήτης, με σκοπό αφενός την ενεργειακή ασφάλεια και αντοχή του συστήματος και αφετέρου τη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εξ αυτών, τα 73 εκατ. θα κατευθυνθούν για την αναβάθμιση του δικτύου στον νομό Ηρακλείου, τα 64 εκατ. στον νομό Χανίων, τα 39 εκατ. στον νομό Ρεθύμνου και τα 34 εκατ. στον νομό Λασιθίου. Μέχρι το 2023 θα διατεθούν επιπλέον 16 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου κέντρου διανομής με νέες γραμμές τροφοδοσίας υψηλής τάσης στα Χανιά και για την αναβάθμιση του υποσταθμού μέσης τάσης στον Αγιο Νικόλαο.

Μιλώντας για τη διασύνδεση με την Πελοπόννησο ο κ. Σκρέκας τόνισε πως εισρέουν στο νησί ημερησίως 60 έως 80 MW, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση 100 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως. Με την προσθήκη και της μεγάλης διασύνδεσης, η εξοικονόμηση θα φτάσει σε 435 χιλιάδες τόνους CO2, κάτι που μεταφράζεται σε όφελος 24 εκατ. ευρώ για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Ταυτόχρονα, η εξοικονόμηση από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), σύμφωνα με τον υπουργό, θα φτάσει έως και 500 εκατ. ευρώ.

Στα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας αναφέρθηκε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου και ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης. Για κάθε μέρα λειτουργίας της «μικρής» διασύνδεσης, οι καταναλωτές της χώρας εξοικονομούν 1 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος, είπε ο κ. Μάργαρης. Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η εξοικονόμηση των ΥΚΩ για το 2022 υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ – όσο δηλαδή κόστισε και η κατασκευή του έργου, γεγονός που σημαίνει ότι μια τόσο μεγάλη επένδυση θα αποσβεστεί σε μόλις ένα έτος. Οι εργασίες κατασκευής της «μεγάλης» διασύνδεσης προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος, τόνισε ο κ. Μάργαρης και ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο αναμένεται η πόντιση του πρώτου τμήματος του υποβρυχίου καλωδίου και εντός του έτους η εγκατάσταση της οπτικής ίνας. Το 2024, που είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας και των δύο διασυνδέσεων, η εξοικονόμηση για όλους τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ και θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ το 2030. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ, ταυτόχρονα με τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του συστήματος υψηλής τάσης της Κρήτης εντός της επόμενης τριετίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT