Παρουσία Γέλεν οι εργασίες του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Παρουσία Γέλεν οι εργασίες του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Στην ατζέντα ο ελάχιστος εταιρικός φόρος και ο περιορισμός των εκπομπών άνθρακα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα σημεία σύγκλισης αλλά και τις τριβές στις ευρωατλαντικές οικονομικές σχέσεις ανέδειξαν η παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στις Βρυξέλλες και η συμμετοχή της στο Eurogroup. Η κ. Γέλεν, που συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, παρότρυνε τους ομολόγους της στην Ευρωζώνη να υιοθετήσουν την πρόσφατη παγκόσμια συμφωνία για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων δημόσιων δαπανών για την τόνωση της οικονομίας απέναντι στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Ηταν η πρώτη συμμετοχή Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup έπειτα από δέκα χρόνια.

Η Αμερικανίδα υπουργός ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει τον οικοδεσπότη της, πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου, να στηρίξει τον δεύτερο πυλώνα της φορολογικής συμφωνίας, ειδικότερα το σημείο που αφορά τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις. Μετά τη συνάντησή τους ο κ. Ντόναχιου επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου τη διαφωνία της χώρας του απέναντι στο μέτρο. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι μίλησε για μια νέα εποχή στις ευρωατλαντικές σχέσεις, που έχουν «περάσει από έναν χειμώνα της δυσαρέσκειας σε ένα καλοκαίρι της συνεργασίας».

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι αποφάσισε να βάλει σε πάγο την πρότασή της για το νέο ψηφιακό τέλος που σκόπευε να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα. Οπως ανέφερε αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, το ζήτημα θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο.

Η αμερικανική πλευρά είχε ασκήσει έντονες πιέσεις να εγκαταλειφθεί το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο η Ε.Ε. προόριζε για νέο ίδιο πόρο (own resource) του κοινοτικού προϋπολογισμού. Η παγκόσμια φορολογική συμφωνία που εγκρίθηκε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 το Σάββατο προβλέπει την ανακατανομή δικαιωμάτων φορολόγησης ώστε να διασφαλιστεί ότι (σε πρώτη φάση) οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη δεν θα μπορούν να αποφεύγουν την καταβολή φόρων με τη χρήση επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι οι αμερικανικοί κολοσσοί της τεχνολογίας (Google, Apple, Amazon, Facebook), οι πρακτικές φοροαποφυγής των οποίων έχουν απασχολήσει συχνά τα πρωτοσέλιδα.

Ετερο σημείο τριβής με τις ΗΠΑ αποτελούν τα σχέδια της Ε.Ε. για τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Ανθρακα. Σε tweet του μετά τη συνάντησή του με την κ. Γέλεν, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, την ευχαρίστησε για την «αποφασιστική ώθηση» που έδωσε στις διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια φορολογική συμφωνία και ανέφερε ότι «μοιραζόμαστε τον στόχο της αντιμετώπισης της διαρροής άνθρακα με τρόπο που να συμμορφώνεται με τον ΠΟΕ».

Μιλώντας σε φόρουμ για το κλίμα στη Βενετία την Παρασκευή, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει καλύτερο συντονισμό στις πολιτικές για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, που είναι πλέον (επί προεδρίας Μπάιντεν) προτεραιότητα και της Ουάσιγκτον. Ο Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Ανθρακα, τον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει σκοπό να επιβάλει τέλη σε εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται σε χώρες με πιο χαλαρή περιβαλλοντική νομοθεσία από την Ε.Ε. Το ύψος των τελών θα βασιστεί στην τιμή άνθρακα του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας εκπομπών. «Είναι σημαντικό οποιοδήποτε σύστημα προσαρμογής άνθρακα να εστιάσει στον βαθμό στον οποίο οι πολιτικές της εκάστοτε χώρας μειώνουν τις εκπομπές, και συνεπώς το ανθρακικό περιεχόμενο, αντί να εστιάσει στην άμεση τιμολόγηση του άνθρακα», τόνισε στην παρέμβασή της η κ. Γέλεν. Στη δική του δήλωση, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε: «Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα, η Ευρώπη ανακάμπτει. Το NextGenerationEU [σ.σ.: το Ταμείο Ανάκαμψης] θα βελτιώσει σημαντικά αυτήν τη διαδικασία». Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η –αναμενόμενη σήμερα από το Ecofin– έγκριση των 12 πρώτων εθνικών Σχεδίων Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι «μια σημαντική συλλογική επιτυχία». Εξέφρασε δε τη χαρά του που μεταξύ αυτών θα είναι και το ελληνικό Σχέδιο, το οποίο «θα οδηγήσει σε υψηλή ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», ενώ θα τονώσει την κοινωνική συνοχή και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα. Η επόμενη πρόκληση, όπως κατέληξε, είναι η εφαρμογή.

Τελευταίες ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και καλοκαίρι καθημένων: Όλα τα νέα μέτρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή