Αντιδράσεις για το «πάγωμα» των σταθμών αποθήκευσης με ΑΠΕ

Αντιδράσεις για το «πάγωμα» των σταθμών αποθήκευσης με ΑΠΕ

Βέλη από Solar Power, WindEurope και ΕΑSE για το ν/σ του υπ. Περιβάλλοντος

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωρεία αντιδράσεων από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συνδέσμους τεχνολογιών ΑΠΕ (αιολικών, φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης) έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, και συγκεκριμένα οι ενεργειακές ρυθμίσεις που «παγώνουν» όλα τα έργα αποθήκευσης τα οποία συνδυάζονται με ΑΠΕ έως τις 31/12/2021. Mε ανακοινώσεις τους, μια ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μια άλλη προς τα μέλη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των ΑΠΕ κάνουν λόγο για «επιλεκτικό πάγωμα των έργων αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ», καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο είναι εναντίον της αρχής της τεχνολογικής ουδετερότητας που διαπνέει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς κάνει διάκριση ανάμεσα στα συστήματα αποθήκευσης με ΑΠΕ και στις αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης και την αντλησιοταμίευση, στέλνει αρνητικά μηνύματα σε όσους προγραμματίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη τους για τη διαφανή λειτουργία της εγχώριας αγοράς.

Το νομοσχέδιο «παγώνει» την ωρίμανση έργων αποθήκευσης άνω των 1.500 MW που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, που θα έχει ψηφιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, σε αντίθεση με την ανάπτυξη αυτόνομων μπαταριών και την αντλησιοταμίευση. Τα συγκεκριμένα έργα, όπως αναφέρει στην ανοικτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό o οργανισμός Solar Power, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, «μπορούν να συνεχίσουν τη διαδικασία αδειοδότησής τους, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο δίκτυο και αποκτώντας ένα ισχυρό πλεονέκτημα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διασφαλίσει πόρους ύψους 450 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα αποθήκευσης ενέργειας. Ο σύνδεσμος ζητάει από τον πρωθυπουργό την απόσυρση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι «θα επηρεάσει αρνητικά τη διαφάνεια του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς και θα δημιουργήσει επενδυτική αβεβαιότητα για τα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης στην Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του WindEurope. Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν προηγήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου και με δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος, Τζάιλς Ντίκσον, επισημαίνει ότι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι το «κλειδί» για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα και υπογραμμίζει: «Οι εταιρείες που επενδύουν σε ΑΠΕ οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Οι αναδρομικές αλλαγές σε ήδη εγκεκριμένα έργα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και πηγαίνουν ενάντια στην ευρωπαϊκή οδηγία για τις ΑΠΕ. Η κυβέρνηση ρισκάρει να επισκιάσει την επενδυτική ασφάλεια στην Ελλάδα, απειλώντας την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης».

Ενα βήμα παραπέρα προχώρησε ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος για την αποθήκευση ενέργειας (ΕΑSE), στέλνοντας ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας στα μέλη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μελετούμε ακόμη τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, ωστόσο είναι πολύ απογοητευτικό ότι το συγκεκριμένο μέτρο παγώνει τις ήδη εγκεκριμένες επενδύσεις και κάνει διάκριση ανάμεσα στα συστήματα αποθήκευσης με ΑΠΕ και στις αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης (standalone) και την αντλησιοταμίευση. Επιπροσθέτως, τίθεται σαφέστατα ενάντια στην αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας, η οποία απορρέει από το πακέτο καθαρής ενέργειας (Clean Energy Package) και περιλαμβάνεται στις γενικότερες αξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι στιγμής», σημείωσε ο Πάτρικ Κλέρενς, γενικός γραμματέας του EASE. Tέλος, στην επιστολή του ο EASE υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στέλνει αρνητικά μηνύματα σε όσους προγραμματίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη τους για τη διαφανή λειτουργία της εγχώριας αγοράς.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με δήλωσή του στην «Κ» χαρακτηρίζει υπερβολικές τις αντιδράσεις και συνδέει το «πάγωμα» των επενδύσεων με την απουσία θεσμικού πλαισίου.  «Αδειοδοτήθηκαν με κενό νόμου γιατί δεν υπήρχε πλαίσιο. Θα το έχουμε πολύ νωρίτερα από τον Δεκέμβριο που προβλέπει ο νόμος,  μέσα στον Σεπτέμβριο», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή