Ισχυρή ανάπτυξη παρά τη μετάλλαξη «βλέπει» ο Scope

Ισχυρή ανάπτυξη παρά τη μετάλλαξη «βλέπει» ο Scope

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,5% φέτος, εκτιμά ο διεθνής οίκος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητη διατηρεί ο οίκος Scope Ratings την εκτίμησή του για ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως του 6,5% στην Ελλάδα φέτος, παρά την απειλή που αποτελεί για τον τουρισμό η έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα». Οπως επισημαίνει, η απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης, η συνέχιση της νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης καθώς και η εκταμίευση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης διασφαλίζουν την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας τόσο φέτος όσο και το 2022, ενώ παράλληλα στηρίζουν την αξιολόγηση της χώρας. Επίσης, κατά τον οίκο, η στήριξη της ΕΚΤ αναμένεται να συνεχιστεί πέραν του Μαρτίου του 2022, όταν και έχει οριστεί να λήξει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP.

Πιο αναλυτικά, ο Scope επισημαίνει πως αναγνωρίζει τον κίνδυνο για την οικονομία από την απειλή της μετάλλαξης «Δέλτα» στον πολύ σημαντικό τουριστικό τομέα κατά τη θερινή περίοδο, ωστόσο οι οικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους –που το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση– μπορούν από μόνες τους να είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αρκετά ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα συνολικά φέτος. Επιπλέον, τα δεδομένα μετά το πρώτο τρίμηνο ήταν επίσης ισχυρά, χάρη και στο άνοιγμα της οικονομίας, με τους δείκτες PMI, το οικονομικό κλίμα, τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις να έχουν δώσει θετικά σήματα για μια ισχυρή πορεία στο ΑΕΠ και κατά το β΄ τρίμηνο.

Ο οίκος αναφέρεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη στη χώρα μέσω των υψηλότερων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, ωστόσο τονίζει πως οι επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο της απορρόφησης των πόρων της Ε.Ε. είναι μέτριες, φθάνοντας στο 56% το 2014-2020, διαμηνύοντας έτσι ότι είναι απαραίτητη η αποτελεσματική χρήση τους αυτή τη φορά.

Οσον αφορά την πολύ σημαντική στήριξη της ΕΚΤ, η οποία και έχει βοηθήσει στην πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές και στην επίτευξη ακόμα και αρνητικών αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, ο Scope εκτιμά ότι θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατέχει επενδυτική βαθμίδα. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποσύρει το PEPP το 2022, ενδέχεται να επιδιώξει την ταυτόχρονη αύξηση των αγορών υπό το «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PSPP) ως «γέφυρα», έτσι ώστε να μην προκαλέσει αναταραχή στις αγορές αλλά και να διατηρήσει τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης. 

«Δεν αποκλείουμε η ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογών στους όρους του PSPP το επόμενο έτος, επιτρέποντας και τις αγορές ελληνικών ομολόγων, εάν χρειαστεί», όπως επισημαίνει ο οίκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Scope Ratings βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή του είναι στις 10 Σεπτεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή